Ion
BEDELEANU


- scriitor -

Membru al Ligii scriitorilor
din judetul Hunedoara


     

     

     

     

   S-a nascut la 10.07.1940 in localitatea Izvoarele (Bedeleu) - jud. Alba.

   Studii si activitate: Scoala primara in sat, apoi in Aiud scoala elementara si liceul la Scoala Medie Mixta Nr. 1, azi Liceul „T. Maiorescu” (absolvit in 1957). Intre 1957-1958 a lucrat la Santierul Naval Constanta ca muncitor pentru scapa de originea sociala - fiu de chiabur - si cu adeverinta de muncitor s-a putut inscrie la Facultate de matematica Bucuresti, pe care a absolvit-o in 1963. Dupa facultate a lucrat ca profesor de matematica in comuna M. Kogalniceanu - Constanta, din 1966 dupa definitivat in oras. Intre 1974-1978 a fost profesor de matematica la Institutul de la Gombe, Kinshasa – Republica Zair, ulterior profesor de matematica la Liceul "Tomis" pana la iesirea la pensie.

   A debutat cu o carte de Ghicitori pentru cei mici, Editura Polirom.

   Sub pseudonimul Ion HERDEA a publicat epigrame, poezii si articole pe teme social-politice cu intentia de a contribui la formarea de opinii si atitudini pentru binele social, in "Informatia de Alba", "Ulpia Jurnal" si "Pagini Aiudene". O lunga perioada a fost colaborator al ziarului "Calauza Noastra" din Deva in care au aparut cu regularitate articolele Tarte cu piper (peste 70 de articole) si note de calatorii: S.U.A., Franta, Italia, Grecia, Egipt, Mexic.

   Pentru activitatea literara a primit: Premiul literar pentru "Roman de vacanta" - Ketyland (2012) Premiul literar "Ioan Pardos" pentru volumul Pelerin prin istorie Diploma aniversara a XV-a editie a Congresului Spiritualitatii Romanesti Diploma de excelență din partea Asociației "Avram Iancu",Cluj-Napoca Premiul Literar "Epigramistul anului" pentru Oglinda retrovizoare - epigrame (2015) felicitari, multumiri pentru colaborare, de cele mai multe ori acestea au ramas subintelese.
   Membru al Ligii scriitorilor din judetul Hunedoara.

   Lucrari publicate:

      Ghicitori, carte pentru cei mici, Editura Polirom, 1991
      Aplicatii ale numerelor complexe in geometrie, Constanta, 1993.
      Teste pentru examenul de capacitate, Constanta, 2001
      Aritmetica zglobie - probleme de aritmetica in versuri, Editura Ex Ponto Constanta, 1993
      Luminita de la capatul tunelului. Articolele Tarte cu umor, Tarte cu piper si De la Nasu Pandelica au fost concentrate in acest volum, Editura ASTRA, Deva, 2009
      Tarte cu piper 2, Editura Grinta, Alba Iulia, 2012.
      Ketyland, western - prima parte, Editura Grinta, Cluj-Napoca, 2012.
      Pelerin prin istorie, Edituta Grinta, Cluj-Napoca, 2013
      La Sud de Ecuator - un periplu de cativa ani, al autorului, prin fascinanta Africa neagra, Editura Grinta, Cluj-Napoca,2013
      Radiografii prin ape tulburi (pamflete si studii), 3, Editura Grinta, Cluj_Napoca, 2013
      Oglinda retrovizoare - epigrame, Editura EMMA, Orastie, 2015


   Colaborari: "Calauza Noastra" - Deva, "Dacoromania" - Alba, "Zona Speciala" - Petrosani, revista "Gutenberg" - Arad, "Sebesul", "Pasii Profetului" s.a.

   Referinte critice:
"Articolele publicate sub genericul Tarte cu piper, Tarte cu umor si De la Nasu Pandelica, surprind evenimente social-politice interne si externe din aceasta lume haotica si violenta. In stilul pamflet, cu ironie sau umor, dar fara invective la persoane si brutalitati lingvistice, articolele indeamna cititorul la formarea unei viziuni proprii asupra intamplarilor care ne-au marcat existenta, dincolo de versiunile oficiale si a opiniilor partinitoare. Publicate in anii din urma in reviste si ziare sunt, acum, reunite in volumul Luminita de la capatul tunelului. Pe langa ideile pe care le avanseaza pentru atitudini benefice social, articolele deschid si posibile cai spre luminita salvatoare pe care guvernantii si politicienii nostri o cauta de aproape 20 de ani, cu felinare colorate politic prin labirintele tranzitiei. Ion Bedeleanu a devenit o biografie distincta in climatul literar spiritual al tarii tocmai prin felul in care este martor, deopotriva, al jocului dintre lumini si umbre, moralitate si imoralitate, trasand partii de suflet pentru aripile sperantei" (Prefata la volumul Luminita de la capatul tunelului, august 2009, Ion Margineanu).

"La Ion Bedeleanu realitatea imediata este chiar stratul de aluat din care se face "prajitura", acoperit cu dulceata pamfletului, care se imparte egal personajelor scrise sau nescrise, citirorilor, iar adevarul ramane mireasma nu doar cotidiana, ci aprofundata ironie, rana lor adanca" (Pasi ai pamfletului - Tarte cu piper 2, aprilie 2012, I. L.)

"Sunt captivante povestirile de pe Rio Grande in care au supravietuit, de cele mai multe ori, cei care au tras in numele legii si au lasat in urma lor, inseparabile, adevarul si legenda. Totul e sa nu te lasi infrant si sa crezi intr-un nou rasarit de soare" (Despre romanul Ketyland, prima parte, aprilie 2013, Ecaterina Vlad)

"Daca doriti sa vedeti cu ochii mintii un film de aventuri, intr-o succesiune teribila de intamplari, suspansuri, iesiri din situatii limita, avand ca numitor comun dreptul la viata si iubire, intrati in Ketyland , pe usa din fata a paginii. N-o sa regretati!" (Ion Margineanu)

"Dintre calatori, inima scuturandu-si albastrul peste lume Trecerea sufletului unui calator in cuvinte inseamna, de fapt, a-l reincarca de frumuseti si nopti albe, de statornicie si mister, asa cum semintele mirabile incarca mereu palma taranului cu vraja cerului ce da in muguri, iar mugurii in floare si fruct. Ion Bedeleanu este un navalnic calator redaltuind cetati si biografii, admiratie si stralucire pentru ca inima cititorului sa ramana o fereastra deschisa spre lume. Si ii sade bine (Despre volumul "Pelerin prin istorie, iulie 2013, Ion Aiudeanu).

"Prin istorie nu te plimbi ca pe o alee. Prin istorie te transpui in vremurile trecute, traiesti evenimentele, meditezi si inveti" (E. Vlad)

"Frumusetea lui "a inradacina".
Maturitatea intelectuala a profesorului Ion Bedeleanu nu s-a cladit La Sud de Ecuator, acolo, sub zaristea infierbantata a Africii, sub reveriile zodiacale ale Zairului, ci in felul in care a aruncat sub glia varstelor adolescentine frumusetea de dascal a sufletului sau pentru a creste aripi cat mai trainice verbului "a lumina". Insemnarile din La Sud de Ecuator sunt chiar razele benefice ale acestui verb care l-a insotit toata viata" (Despre volumul La Sud de Ecuator, iulie 2013, Ion Margineanu)

"Chipul dintre radiografii, pamflete si studii.
De la Bedeleu (satul Izvoarele de astazi) se trage profesorul Ion Bedeleanu (pseudonim Ion Herdea), cel care a presarat cu intelepciune prin scolile din Constanta si Africa, parinte al unor prunci frumosi, inlacrimat adanc de moartea unei fete in Țara Lalelelor. S-a aplecat apoi dincolo de formule matematice si fizice, asupra unor sentimente mai adanci pe care le-a coborat in pagina sub forma unor carti pentru cei mici si cei mari, dar si in insemnari, articole, studii, pamflete, pastile acide, atentionand societatea asupra vastelor ei insuportabilitati, nereguli etc. Si toate acestea le scrie mai ales dupa asa-zisa "revolutie" din '89, mutandu-si si existenta in mai multe centre urbane, alaturi de sotia sa Katia, pe care o poarta in inima buchet de intelegere si merinde. Recent la Alba Iulia i s-a tiparit cartea "Radiografii prin ape tulburi"- pamflete si studii, Editura Grinta, care nu este altceva decat radiografia in alb-negru a realitatii asa cum a perceput-o clipa in peregrinarile prin tara, de la "Omagiu firului de iarba", la "Singuratatea", "Religia crestina, cea islamica si hindusa", "Glorie si decadenta", "Proiectile ruginite", "Politica si saracie", "Sub Steaua Polara", "Recunostinta, Razvratire, Revolta", "Lumina din lumina in Lancram", "Prin ape tulburi", "La bustul lui Avram Iancu", "Starea de asediu".
Ion Bedeleanu are vocatia clipei. O prinde din zbor, o decupeaza, o intarata, se cearta si apoi o arunca in agora, in arena sa fie recunoscuta, inflamata, sa indrepte. El isi iubeste tara, Apusenii, face din frumusetea lor nopti albe ale sufletului, ceea ce nu-i putin lucru. Pentru ca Pamfletele si studiile sunt tot radiografii ne bucuram sa-i atragem atentia asupra lor, propunand colegilor din Deva, Marianei Pandaru, sa participe la o lansare a cartii, ca potential creator bedelenic. Sa fie intr-un ceas bun, care sa lumineze intunericul din unele pagini (Pasii Profetului, mai 2014, despre volumul Radiografii prin ape tulburi, Ion Lopadeanu).

"De la Pelerin prin Istorie - La Sud de Ecuator sau Ketyland.
Pre-texte sau texte de lectura – Ion Bedeleanu
Am primit cu bucurie de la colaboratorul nostru Ion Bedeleanu, un manunchi de carti cu titlurile de mai sus, pe care vi le recomandam.
De profesie matematician, autorul pe care il intalnim semnand si cu pseudonimul Ion Herdea, nu numai ca nu este la prima carte, dar este si un impatimit al calatoriilor (asa l-am cunoscut in ... Vacante de vis). Pelerin prin Istorie, ne ofera lectii despre Curtea de Arges, Țara Zarandului, Spre Maramures, Istorie pe Mare ..., cartea fiind un "Maraton turistic" (pag. 81) cu un "Final fara final" (pag. 155). Interesant ni s-a paruit demersul bipolar. Cartea incepe cu datarea derularii panoramatice a calatoriilor, la 19-20-21 sept. 2009 si am fost placut mirati sa gasim o alta datare, la pag. 107, 21-23 septembrie 2012! Si ca o hrana spirituala... Maratonul turistic al nostru este de-acum consemnat, de suflet, la pag. 81-88.
"La Sud de Ecuator" este o placheta de peste o suta de pagini, amintindu-ne ... paginile urmatoare au fost scrise cu mult inainte de Revolutie, dupa insemnarile din vremea cand au fost traite faptele si intamplarile descrise ... "Dupa deschiderea spre lume si posibilitatea de a calatori a oamenilor am imbunatatit notitele cu date importante" (n.a. pag. 5). Cartea este structurata pe 17 parti, cu o Adenda si Bibliografie, ce intregesc continutul. Aceasta ne imbie sa cunoastem continentul African, se intampla in 1974. "Fara partinire ... am lasat 4 ani din existenta mea in aceasta tara (n. n. Zair) ... asistam in fiecare dimineata la careul din curtea scolii ... asistam ca obligatie a fiecarui profesor, la inaltarea drapelului. "Despre Africa nu trebuie citit. Africa trebuie vazuta"!
"Ketyland" (western) incheie manunchiul frumos, alcatuit cu migala de un iubitor de frumuseti spirituale, dar si de scris-povestit, cu un talent aparte. Cartea se deschide cu un Pre-Text ..., aventura, istorie, calatorii prin geografie cunoscuta si necunoscuta, suspans, umor, intrigi, curaj, bucurii si tristeti, toate in Ketyland, pagini antistress, de buna dispozitie, fara efecte dezagreabile. Garaneaza autorul! Asa ca va indrumam sa parcurgeti cele 38 de capitole dispuse in aproape doua sute de pagini (Foaia culturala Gutenberg, nr. 18, martie 2014, Arad, Florica Ranta Candea).

   Prezentari:
      Ion Bedeleanu - articol prezentare in Modestia ca floare de leac - Ion Margineanu,
      Ion Bedeleanu - medalion Sebesul nr. 72,
      Oameni din Muntii Apuseni - Dictionar, Altip - Alba, 2005,
      Dictionar bibliografic, Liga Scriitorilor, Cluj, 2011
      Cronica literara - Ziarul Vorba - Orastie – Daniel Marian

   Scriitorul are in pregatire:
      Ketyland, partea a II-a,
      Pamflete: Pioni pe tabla de sah a istoriei,
      Epigrame - continuare.



Prima Pagina Pagina anterioara