Ioan VELICA

- scriitor -

Presedinte al
Ligii Scriitorilor
din Romania,
Filiala Hunedoara,
din anul 2008.


     

     

     

     

   Moto: "Cartea nu face rău la nimeni, niciodată".

   S-a nascut la 29 decembrie 1954, in municipiul Cluj-Napoca.
Este casatorit si are un copil Dragos-Stefan. Din 1957 se stabileste cu familia in orasul Petrila, unde tatal sau, Velica Sterian, lucra la mina.

   Studii:
Scoala primara o incepe la Scoala Generala nr. 2 din Lonea (astazi Scoala Generala "Ana Colda") in anul 1961, dupa care, in 1967, mutandu-se cu familia la Petrosani, in anul scolar 1968-1969 absolva cursurile primare la Scoala Generala nr. 4 Petrosani (astazi Scoala Generala "Avram Stanca"). Liceul il absolva la Petrosani, in 1974, la sectia Electromecanica Miniera a Liceului Industrial Minier (astazi Grupul Scolar Minier "Dimitire Leonida").
Este absolvent al Institutului de Mine, subinginer electromecanic, promotia 1978, ca apoi, mai tarziu, in anul 1995, sa absolve cursurile de inginer electromecanic al Universitatii Tehnice Petrosani.

   Activitatea extraliterara:
Inca din anul 1969, din prima clasa de liceu, incepe o prestigioasa cariera artistica, fiind pe rand prezentator, actor momente vesele si brigazi artistice. A debutat pe scena la varsta de 11-12 ani, in calitate de... solist de muzica populara.
Din 1969 si pana astazi a fost distins cu cele mai inalte onoruri, bineinteles la nivel de amatori. A jucat in peste 400 de spectacole de revista, satira, umor, in 32 de piese de teatru, iar in anul 1980 a obtinut titlul de artist profesionist atestat gradul I in specialitatea prezentator-actor spectacole.
Cu grupul artistic din care face parte, de la langa Casa de Cultura a Sindicatelor Petrosani (alaturi de Gheorghe Negraru, Gheorghe Seres), a fost precursor al brigazii artistice de satira si umor din Romania.
A participat la spectacole de referinta la Televiziunea Romana.
Pe langa meseria de inginer electromecanic la EM Lupeni, a fost si director al Clubului Sindicatului EM Lupeni (1999-2006).
Ca o curiozitate si chiar surpriza in activitatea lui este faptul ca in 1983-1984 este... presedinte al Clubului Sportiv "Jiul" din Petrosani, club fanion al minerilor din Valea Jiului. Aceasta activitate a facut-o din pasiune, sportul fiind un hobby, mai ales ca fusese pe rand, arbitru de fotbal, handbal, tenis de camp si chiar... crainic atestat categoria I la gale de box.
Din 1972, cand a devenit membru activ al Sectiei Numismatice Petrosani, in mintea micului cititor s-a produs o alta schimbare, a inceput sa gandeasca lumea dupa monede, istoria orasului sau, a tarii sale. Emisiunile monetare ale Romaniei l-au fascinat.
Este cel mai bun documentarist referitor la istoria Vaii Jiului, fapt recunoscut de forurile judetene si nationale. Impreuna, tata si fiu, au purces la "sapaturi" in istoria zbuciumata a Vaii Jiului, reusind cand impreuna, cand separat, sa publice cateva articole inedite sau carti de specialitate, care au intregit cunostintele despre Valea Jiului. Activitatea culturala, pusa in slujba oamenilor din Valea Jiului, l-a facut cunoscut in toata Valea si in judetul Hunedoara. Din anul 1999 este prezent la toate manifestarile cultural-artistice din cele sase orase ale Vaii Jiului: Petrila, Petrosani, Aninoasa, Vulcan, Lupeni, Uricani, in calitate de organizator, regizor, prezentator.

   In anul scolar 2000-2001, domnul Ioan Velica a instituit premiul "Ioan Velica" pentru invatatura si cultura generala, pentru cel mai bun elev al scolii generale "Ana Colda" - Petrila - Lonea, pe tot parcursul vietii, in amintirea primilor ani de scoala.

   In octombrie 2009 a donat din biblioteca personala peste 1.200 de volume din literatura romana si literatura universala Scolii Generale "Ana Colda" din Lonea.

   Activitatea literara:
A debutat cu vorbe de duh in ziarul "Steagul Rosu" Petrosani in 1985.
Datorita spiritului satiric vehement a fost interzis de a aparea in ziarul local, inainte de 1989. A colaborat la diferite ziare si reviste precum: "Zori noi", "Relache", "Matinal", "Solstitiu", "Jurnalul Vai Jiului", "Unda de soc", "Sport soc", "Arena", "Sport-turism de Valea Jiului", "Zona Speciala", "Exclusiv" toate din Petrosani, "Meridian 23" din Lupeni si "Detectivul", "Justitiarul" din Drobeta Turnu-Severin, "Agora Literara" - Cluj-Napoca.
A debutat editorial in anul 1993, la Editura "Destin" din Deva, cu lucrarea Calatorie prin varstele Vaii Jiului, scrisa impreuna cu Carol Schreter. Este unul din autorii Dictionarul scriitorilor din Vale, de fapt si unul dintre initiatorii, aparut la Editura Matinal - Cameleonul din Petrosani, in anul 1999, primul de acest fel din judetul Hunedoara. Acesta este scris in colaborare cu Ioan Lascu, Mihai Barbu si Marian Boboc.


   Premii si distinctii de-a lungul actrivitatii sale:
   Medalia de Aur si Diploma de interpretare cu piesa "Tunelul" de Mihai Davidoglu, in 1974, Bucuresti, teatru de amatori;
   Premiul II la Festivalul de satira si umor "De la o cobilita la alta", Bailesti, 1984 (Presedinte de onoare al juriului, Amza Pelea)
   Diploma de merit pe anul 1999 la Gala Premiilor Radio 74 Petrosani;
   Diploma de inalta cinstire pentru pionierat in descoperire, punerea in valoare si pastrare cu sfintenie a traditiilor populare romanesti ale traitorilor in legendara Vale a aurului negru (Casa de Cultura a Sindicatelor Petrosani, 1966-2001, la a 35-a aniversare);
   Diploma de onoare a Societatii Numismatice Romane (1997);
   Diploma de excelenta a sectiei numismatice Petrosani (2002);
   Diploma de excelenta a Primariei Lupeni, pentru intreaga activitate depusa in slujba culturii orasului Lupeni (2002);
   Diploma de excelenta pentru merite deosebite in activitatea cultural-artistica, cu oamenii si pentru oamenii Vaii Jiului, acordata de Directia Judeteana pentru Cultura, Culte si Patrimoniu Cultural National Hunedoara (2002);
   Premiul Fundatiei Culturale "I. D. Sirbu" pentru volumul "Paiata" - proza scurta - (2009);
   In anul 2010 i s-a decernat titlul de "Cetatean de Onoare" al municipiului Petrosani;
   Ordinul Minier "Sfanta Varvara" al Sindicatului Liber E. M. Paroseni (2011);
   In anul 2011 a obtinut premiul pentru proza al Ligii Scriitorilor din Romania;
   In anul 2011 a primit placheta "Pinnacle of Achievement" al American Biographical Institute pentru cercetarile in domeniul istoriei mineritului si a minoritatilor nationale din Valea Jiului;
   Premiul literar la categoria monografie acordat de Liga Scriitorilor Romani pe anul 2011, pentru lucrarea "Pagini din istoria fanfarelor din Valea Jiului";
   In 2007 i s-a decernat placheta "Dr. Schmidt Sandor" a Uniunii Miniere si a Metalurgistilor din Ungaria, Filiala locala Dorog pentru activitatea prodigioasa in domeniul mineritului si pentru contributia la intarirea relatiilor internationale mineresti.

   Carti publicate:
     Lupeni '29 - blestemul carbunelui. Editura Metro Media Press, Cluj-Napoca, 1999. Petrosaniul de altadata, Editura Matinal Petrosani, 1999, in colaborare cu Mihai Barbu si Carol Schreter.
     D-ale vietii (Schite si publicistica) Editura Romsver, Cluj-Napoca, 2000.
     Exploatarea miniera Barbateni - 35 de ani de existenta (1965-2000). Editura Matinal (Petrosani) si "Tribuna" (Sibiu), 2000.
     Lupeni '77 - laboratorul puterii, Editura Polidava, Deva 2002, in colaborare cu profesorul Dragos-Stefan Velica.
     Lupeni '77 - laboratorul puterii, Editura Focus, Petrosani, editia a II-a, in colaborare cu profesorul Dragos-Stefan Velica.
     Johnny Weissmuller, Greta Garbo si Robert Taylor in... Parang, Editura Media Print International, Petrosani, 2002.
     Din amintirile unui oras minier (Lupeni - mon amour), Lupeni, 2002, in colaborare cu Ion Aurel Titel.
     Vulcan. Schite monografice (colaborare), Editura Realitatea romaneasca, Vulcan, 2003.
     Lupeni '29 - 75 de ani de la greva minerilor, Editura Edyro Press, Petrosani, 2004.
     Minerul Lupeni - legenda continua. 85 de ani de existenta a echipei de rugby, Editura Edyro Press, Petrosani, 2004.
     Exploatarea Miniera Lupeni (1884-2004), Editura Edyro Press, Petrosani, 2004.
     Istoria Petrosaniului in date, Editura Focus, Petrosani, 2004.
     Exploatarea Miniera Petrila - 145 de ani de exploatare continua a carbunelui (1859-2004) (coautor), Editura Ager, Targu Jiu, 2004.
     Din amintirile unui oras minier (Lupeni, mon amour) (coautor), Editura Maiastra, Targu Jiu, 2005.
     Pagini din istoria evreilor din Valea Jiului, Editura Edyro Press, Petrosani, 2006.
     Cetateni de Onoare ai municipiului Petrosani, Editura Sitech, Craiova, 2007.
      Lupeni '77 - Remember -, Editura Info, Craiova, 2007.
     Paiata - schite umoristice -, Editura Info, Craiova, 2007.
     Pagini din istoria polonezilor din Valea Jiului, Editura Edyro Press, Petrosani, 2008.
     Pagini din istoria germanilor din Valea Jiului, Editura Edyro Press, Petrosani, 2009.
     "SALVAMIN" 20 de ani in slujba oamenilor (coautor), Editura Edyro Press, Petrosani, 2010.
     E. M. Lonea - monografie 1873-2010 (coautor), Editura Edyro Press, Petrosani, 2010.
     Pagini din istoria maghiarilor din Valea Jiului, Editura Edyro Press, Petrosani, 2010.
     Pagini din istoria rromilor din Valea Jiului, Editura Edyro Press, Petrosani, 2011.
      Pagini din istoria fanfarelor din Valea Jiului, Editura Edyro Press, Petrosani, 2011.
     Octavian Goga: "Prin gura mea vorbeste romanismul" (coautor), Editura Edyro Press, Petrosani, 2012.
     Un tablou teatral intr-un act de Iorgu Caragiali - o descoperire interesanta - (coautor), Editura Edyro Press, Petrosani, 2012.
     Romania s-a cutremurat (Istoria Cutremurului din 10 noiembrie 1940) - Editura Edyro Press, Petrosani, 2012.
     Jurnal de Pomana - schite umoristice -, Editura Edyro Press, Petrosani, 2012.

Prima Pagina Pagina anterioara