EVENIMENTELE DIN LUNA IANUARIE 2021    15 ianuarie,
ora 10:00 - Parcul Municipal "Cetate" Deva şi ora 12:00 - Biblioteca Judeţeană "Ovid Densusianu" Hunedoara-Deva, Sala de Lectură:

Ziua Culturii Naţionale: "M-or troieni cu drag / Aduceri aminte."


       


Biblioteca Judeţeană "Ovid Densusianu" Hunedoara-Deva, cu sprijinul Consiliului Judeţean Hunedoara, începe seria manifestărilor cultural-educative din anul 2021 cu tradiţionala întâlnire cu moştenirea spirituală a poetului nostru naţional, Mihai Eminescu. A devenit deja o tradiţie ca, în fiecare zi de 15 ianuarie, Ziua Culturii Naţionale, să ne întâlnim toţi cei care îl preţuim pe Eminescu şi să-i ascultăm slova nemuritoare.
Anul acesta, motto-ul sub semnul căruia se vor desfăşura aceste manifestări este extras din poezia Mai am un singur dor: "M-or troieni cu drag / Aduceri aminte." ťAm ales acest vers pentru a sublinia ideea persistenţei în memoria noastră, în gândurile şi în sufletele noastre a dragostei faţă de tot ceea ce poporul român a primit în dar de la cel mai mare poet al nostru.
În demersul nostru suntem călăuziţi de cuvintele altui mare poet român, Tudor Arghezi: "Să se vorbească despre Eminescu mai des şi cât mai des e o datorie." Ca să împlinim această datorie, ne reunim şi la acest miez de ianuarie ca să ascultăm nemuritoarea slovă eminesciană şi oferim celor prezenţi un buchet de versuri şi momente artistice inspirate din creaţia poetică a lui Eminescu.
Rigorile perioadei pe care o trăim ne-au impus alcătuirea unui program mai puţin bogat faţă de alţi ani. Cu toate acestea, fiorul versului eminescian ne va însenina sufletele şi ne va aduce speranţă, iar Eminescu va fi şi mai aproape de inimile noastre.
Momentele dedicate lui Mihai Eminescu se vor desfăşura în ziua de 15 ianuarie 2021, după programul de mai jos, un program gândit în aşa fel încât cei prezenţi să se împărtăşească din frumuseţea şi profunzimea poeziei eminesciene.
  • Ora 10:00 - Parcul Municipal "Cetate" Deva:
    • Evocarea poetului naţional;
    • Recital de poezie eminesciană susţinut de actriţele Isabela Haşa şi Cristina Lazăr;
    • Depunere de flori la statuia poetului.
  • Ora 12:00 - Biblioteca Judeţeană "Ovid Densusianu" Hunedoara-Deva, Sala de Lectură:
    • Expoziţie de carte din opera lui Mihai Eminescu, cărţile prezentate făcând parte din patrimoniul Bibliotecii Judeţene.


                 
Prima Pagina Pagina anterioara