Toamna aceasta le-a adus iubitorilor de poezie din Deva un nou volum semnat Dumitru Tâlvescu. Biblioteca Judeţeană „Ovid Densusianu” Hunedoara-Deva, fidelă tradiției de a fi gazda scriitorilor care își lansează noi volume, a organizat în data de 16 noiembrie lansarea plachetei de versuri semnată Dumitru Tâlvescu, intitulată Alb și apărută la Editura Limes.

Ca de obicei, primitoarea și eleganta Salle d’Or din incinta Deva Mall s-a dovedit a fi un spațiu ideal pentru o întâlnire de suflet, prietenească între Dumitru Tâlvescu și prietenii lui care îi apreciază poezia.

Volumul lansat, într-o excelentă, elegantă și sugestivă ținută grafică, are o amplă postfață scrisă de poetul Eugen Evu care consideră această nouă carte a lui Dumitru Tâlvescu „neo-simbolistică, cromatică – cu ținta schimbării „reprogramate”, (…) o carte contrapunctică, (…) scrisă de un moralist cu spirit polemic.”

Cartea, intitulată simplu Alb, cuprinde poezii în care tema imaculării, a purității și a idealului artistic revine recurent în versuri de o mare profunzime, pătrunse de un evident fior filosofic:

Albul neșters al clipei ce uită s-apară

Dincolo de teamă el vrea să răsară

Spre noi culori furate din fluturi și ape

Aduse aproape de negru să scape.

În acest volum, poetul se și autodefinește cu limpezime și recurge din nou la metafora albului, atunci când încearcă să creioneze portretul-tip al poetului etern:

Poeții sunt alcătuiți din cuvinte

Alb le vibrează adâncul în șoapte

Unde totu-i permis, dar nu și regretul

Iar vina nu-i decât a verbului ascuns,

Înotul în apele repezi cu rime.

Acest „înot cu rime” Dumitru Tâlvescu îl practică din ce în ce mai măiestrit, mai meșteșugit, arta lui poetică devine, de la un volum la altul, tot mai rafinată și mai esențializată.

După cum bine știu toți cei care îl cunosc pe Dumitru Tâlvescu, acesta a lăsat în urmă o carieră dominată de cifre şi calcule contabile, de om de bancă, cum se spune, şi s-a dedicat condeiului, scrisului, pentru a ne oferi  cărţi, versuri, gânduri şi confesiuni. Iar acum, acest volum de versuri ne vădește un poet modern, sensibil și dăruit cu talent veritabil. Fiecare vers este cizelat, migălit, cuvintele sunt strunite și îndrumate să sugereze stări legate de iubire, credință, natură, veșnicie, de marile teme ale filozofiei dintotdeauna.

Publicul prezent în sală a avut plăcuta surpriză să constate, încă o dată, că, în era internetului, a computerelor, literatura adevărată poate să-și facă loc și reușește să ajungă drept la inimile cititorilor, cei care așteaptă noi creații literare de valoare. De aceea, Dumitru Tâlvescu merită toate felicitările pentru acest nou volum, o nouă invitație în universul fără sfârșit al Poeziei.

Comentarii

comentarii

0 comments