COMUNITATE

„100 de ani de la intrarea României în Războiul de reîntregire a neamului”. Eveniment organizat de Biblioteca Județeană, pentru liceeni (A)

FOTO: ro.wikipedia.org
„100 de ani de la intrarea României în Războiul de reîntregire a neamului”. Eveniment organizat de Biblioteca Județeană, pentru liceeni (A)

Biblioteca Județeană „Ovid Densusianu” Hunedoara-Deva organizează în ziua de 9 iunie 2016, ora 13.30, la Casa de Cultură „Drăgan Muntean”, Sala „Liviu Oros”, o manifestare cultural-educativă desfășurată sub genericul „100 de ani de la intrarea României în Războiul de reîntregire a neamului”. Această manifestare, organizată în principal pentru elevii de la colegiile și liceele din Deva, face parte din seria de manifestări dedicate împlinirii, în anul 2018, a unui secol de la Marea Unire de la 1918 și făurirea României Mari.

Pentru istoria României, vara anului 1916 reprezintă un punct de cotitură, momentul în care a fost luată o decizie crucială pentru viitorul națiunii române. În acest an, în luna august, se împlinesc o sută de ani de când România a decis ieșirea din neutralitate și intrarea în război de partea statelor Antantei – Franța, Anglia, Italia, Rusia – pentru a-și împlini idealul național.

După doi ani de neutralitate, începută în august 1914, intrarea României în război s-a hotărât la Consiliul de Coroană din 14/27 august 1916, convocat de Regele Ferdinand și ținut la Palatul Cotroceni. Anii neutralității au fost ani de așteptare, ani de tatonări, de activități diplomatice intense, ani de evaluare a situației conflictului care apăruse în Europa anului 1914. România a așteptat momentul prielnic de intrare în război de partea unor aliați alături de care se putea realiza mai bine proiectul de țară, idealul unității naționale.

Consiliul de Coroană din august 1916 a fost marcat de dezbateri dramatice între partizanii a trei curente: menținerea stării de neutralitate, angajarea în luptă de partea Puterilor Centrale (Austro-Ungaria și Germania) și, curentul care a prevalat, aderarea la Antanta, alături de Franța, Anglia, Italia și Rusia. În acel moment, s-a considerat că doar această din urmă opțiune este cea care poate aduce neîndoielnic realizarea unității naționale. Regele Ferdinand a luat hotărârea istorică de a se intra în război de partea statelor Antantei fără să asculte glasul sângelui care l-ar fi situat de partea Germaniei, învingându-se pe el însuși și ridicându-se, astfel, la înălțimea uriașă a momentului. A doua zi după istoricul Consiliu de Coroană, ostașii români au trecut Carpații și a început epopeea luptei de făurire a României Mari.

Ca de obicei, la sfârșit, se vor adresa întrebări din tematica prezentării, răspunsurile corecte fiind răsplătite cu premii constând în diplome și cărți oferite de Biblioteca Județeană.

Managerul Bibliotecii Județene „Ovid Densusianu” Hunedoara-Deva,

Ioan Sebastian Bara

afis intrare razboi

Click to add a comment

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *

19 − three =

Poți folosi aceste etichete și atribute HTML: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Mai mult in COMUNITATE

muzeu deva

Școală de vară de restaurare ceramică, organizată de Muzeul din Deva

HunedoaraMea.ro5 iunie 2016
strand deva

Se deschide ștrandul din Deva

HunedoaraMea.ro2 iunie 2016
exponat muzeu

Un vas ceramic descoperit pe șantierul autostrăzii Șoimuș – Orăștie, expus la Muzeul din Deva

HunedoaraMea.ro2 iunie 2016
trofeul micul cititor

Trofeul Micului Cititor, la a XXXVI-a ediție (A)

HunedoaraMea.ro2 iunie 2016
main 1 iunie decebal

Evenimente caritabile de 1 iunie. “Ajută un copil să meargă la școală”. GALERIE FOTO

HunedoaraMea.ro1 iunie 2016
tineri greco catolici

Tinerii greco-catolici din Episcopia de Lugoj s-au întâlnit la Orăștie. GALERIE FOTO

HunedoaraMea.ro30 mai 2016
IF

O jucărie pentru fiecare (A)

HunedoaraMea.ro29 mai 2016
Vintila Corbul main

Centenar Vintilă Corbul. Romanul istoric în colecţiile Bibliotecii Judeţene (A)

HunedoaraMea.ro27 mai 2016
autobergamo 1

Autobergamo Deva a câștigat Cupa României la futsal

HunedoaraMea.ro25 mai 2016

Quis autem vel eum iure reprehenderit qui in ea voluptate velit esse quam nihil molestiae consequatur, vel illum qui dolorem?

Temporibus autem quibusdam et aut officiis debitis aut rerum necessitatibus saepe eveniet.

Copyright © 2015 Hunedoaramea.ro - Toate drepturile rezervate