24.04.2016,  16:00:18 | 0 comentarii | 161 vizualizari
Eveniment editorial de excepţie
de Ziarul Vaii Jiului
Primăria Municipiului Deva şi Biblioteca Judeţeană „Ovid Densusianu” Hunedoara-Deva au organizat joi,  21 aprilie, în Foaierul Central al Casei de 
Cultură „Drăgan Muntean” Deva, un eveniment 
editorial de importanţă excepţională pentru toţi cei care iubesc municipiul Deva, municipiu care a 
primit o carte de vizită, o monografie cu care se poate mândri. În prezenţa unui public numeros, a avut loc lansarea lucrării Deva, monografie, apărută în condiţii grafice deosebite la Casa de Editare Emia din Deva.
 
De multă vreme se simţea nevoia elaborării unei monografii cu adevărat ştiinţifice dedicate municipiului de la poalele Cetăţii. Primăria Municipiului Deva împreună cu Biblioteca Judeţeană, în virtutea unei bune colaborări de-a lungul timpului, au avut această iniţiativă şi ambele instituţii au detaliat proiectul Deva, monografie, un demers ambiţios şi complex, de mare răspundere.
Proiectul este rezultatul unui parteneriat încheiat între Primăria Municipiului Deva şi Biblioteca Judeţeană „Ovid Densusianu” Hunedoara-Deva. De altfel, Primăria şi Consiliul Local Deva au acordat întregul suport financiar pentru activitatea de cercetare a documentelor inedite şi de publicare a monografiei. 
Aceasta este prima lucrare cu caracter ştiinţific, de mare anvergură, prima monografie autentică a municipiului Deva. La elaborarea ei a luat parte un colectiv interdisciplinar format din cunoscuţi specialişti – naturalişti, istorici, profesori, bibliografi – care au studiat documente de arhivă, majoritatea acestora aduse pentru prima dată la cunoştinţa publicului. A fost valorificat imensul fond documentar al Devei, sutele de dosare aflate la Arhivele Naţionale şi necercetate până acum. Autorii monografiei nu au făcut o simplă descriere a documentelor, ci acestea au fost analizate, explicate şi contextualizate în funcţie de epoca la care se refereau. A fost o cercetare cu adevărat ştiinţifică, în care fiecare document descoperit şi adus la lumină a fost valorificat şi interpretat, iar rezultatul este această lucrare de mare anvergură, o monografie cum poate puţine există la noi.
Este foarte important de menţionat faptul că, de acum înainte, informaţiile legate de municipiul Deva se află reunite în acest corpus închegat, coerent, în care fiecare afirmaţie este susţinută de document şi de argumentare ştiinţifică.
Monografia este structurată în două volume. Principalele capitole prezintă cadrul natural al Devei, istoria oraşului din cele mai vechi timpuri până în zilele noastre, cu un capitol special dedicat Cetăţii – simbolul oraşului – şi cu detalierea unor momente cruciale din istoria aşezării, precum Revoluţia de la 1848-1849 şi Marea Unire de la 1918. 
Sunt prezentate pe larg Primăria Municipiului Deva, cu istoricul ei şi cu evoluţia serviciilor de bază, datele demografice privite în evoluţie istorică, principalele confesiuni şi culte religioase cu aşezările lor, învăţământul, cultura şi activitatea editorială a oraşului. Monografia conţine o bogată şi, în mare parte, inedită iconografie. 
Monografia Devei este o lucrare complexă, îndelung aşteptată atât de specialişti, cât şi, mai ales, de locuitorii Devei, de cei care îndrăgesc acest oraş şi vor să-i cunoască istoria. Turiştii care vin în oraş au, la rândul lor, ocazia să afle o sumedenie de informaţii interesante despre trecutul aşezării noastre şi pot să-şi facă o impresie imediată despre felul în care a evoluat oraşul, despre oamenii care l-au locuit.
Oricine va răsfoi şi va citi cele două ample volume va putea afla tot ceea ce este relevant referitor la municipiul Deva şi va îndrăgi şi mai mult străvechiul oraş de la poalele Cetăţii. Trebuie remarcat şi stilul accesibil, limpede, al textelor din monografie, ceea ce face lectura atractivă pentru toate categoriile de cititori, pentru toţi cei interesaţi să afle drumul străbătut de acest oraş, din zorii civilizaţiei până la municipiul modern şi dinamic de astăzi.
Ioan Sebastian BARA

Comentarii articol (0 )

Nu exista niciun comentariu.

Adauga comentariu
  Numele tau:


  Comentariul tau:


     6 plus 2   = ?  


   DISCLAIMER
   Atentie! Postati pe propria raspundere!
   Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

Diverse






Booking.com




Publicitate
Miniprix.ro
Provident Romania - Premium
Newsletter