26.05.2016,  15:29:14 | 0 comentarii | 142 vizualizari GALERIE:     FOTO    
Centenar Vintilă Corbul / Romanul istoric în colecţiile Bibliotecii Judeţene
de Ziarul Vaii Jiului

Sub acest generic s-a desfăşurat o interesantă activitate organizată de Biblioteca Judeţeană „Ovid Densusianu” Hunedoara-Deva la sfârşitul lunii mai, la Sala „Liviu Oros” a Casei de Cultură „Drăgan Muntean” din Deva.

Aşa cum se ştie, Biblioteca Judeţeană acordă o mare atenţie acestui gen de manifestări care se adresează cu precădere elevilor, celor mai tineri cititori, cărora le sunt prezentate subiecte de mare interes care le întregesc cunoştinţele obţinute la orele de curs.

La 26 mai 2016 se împlinesc o sută de ani de la naşterea prozatorului Vintilă Corbul, unul dintre cei mai renumiţi autori de romane istorice, apreciat şi peste hotare. Dintre cele mai cunoscute creaţii ale sale, unele scrise în colaborare cu Eugen Burada, fac parte romanele „Căderea Constantinopolelui” (cea mai vândută carte din beletristica românească în perioada comunistă), „Mafia şi miliardarii”, „Sunt regele Franţei! Regele Soare!”, „Dinastia Sunderland-Beauclair”, „Roxelana şi Soliman”, „Împărăteasa fără coroană”, „Cavalcadă în iad”, „Cenuşă şi orhidee la New York”, „Extaz, moarte şi rock’n’roll”, „Hollywood - infernul viselor”, „Miliarde şi picioare lungi”, „Oameni în Rolls-Royce” sau „Salvaţi-mă! Sunt miliardar!”.

Personalitatea lui Vintilă Corbul a fost prezentată în faţa unui public format în principal din elevi de la colegiile şi liceele din Deva, importanţa acestei activităţi culturale fiind cu atât mai mare cu cât acest autor nu se studiază în şcoală. Despre Vintilă Corbul şi romanele lui care reînvie Constantinopolul anului 1453, Europa sfârşitului de secol XIX, urzeala complicată a celui de-al Doilea Război Mondial, secvenţe din universul american, cei prezenţi au putut afla lucruri extrem de interesante.

La împlinirea unui secol de la naşterea cunoscutului şi prolificului romancier, autor de cărţi cu tematică istorică, manifestarea pe care am organizat-o a pus în lumină  personalitatea scriitorului Vintilă Corbul şi, paralel, a fost un prilej de a cunoaşte principalele romane istorice aflate pe rafturile Bibliotecii Judeţene. 

Personalitatea remarcabilă a lui Vintilă Corbul, aprecierea deosebită de care se bucură scrierile lui – în România şi în lume – sunt subiecte de mare interes pe care am considerat că e important să le prezentăm celor tineri. Sigur, ceea ce facem este şi o insistentă invitaţie la lectură. Toate aceste cărţi ale lui Vintilă Corbul le avem la bibliotecă, ele îşi aşteaptă cititorii care, cu siguranţă, vor fi foarte încântaţi de tot ce vor descoperi în paginile acestui remarcabil prozator. Astfel, paginile manualelor de istorie pot fi mereu completate cu informaţii primite din lectura romanelor lui Vintilă Corbul, din lectura romanelor istorice semnate de alţi numeroşi prozatori.

De-a lungul timpului, încă de la apariţia romanului ca gen epic, romanul istoric a fost apreciat, căutat şi citit cu mare interes de un mare număr de cititori de toate vârstele, tineri şi adulţi. În Biblioteca Judeţeană se găsesc cele mai importante, mai reprezentative romane istorice scrise de autori consacraţi ca: Alexandre Dumas, Walter Scott, Lev Tolstoi, Henryk Sienkiewicz, Lion Feuchtwanger, Jókai Mór etc. sau, în zilele noastre, Maurice Druon, Philippa Gregory, Mika Waltari, Max Gallo, Valerio Massimo Manfredi, Christian Jacq, Hilary Mantel.

Literatura română îl are ca reprezentant emblematic, autor de romane istorice, pe Mihail Sadoveanu, cel care a cuprins în pagini remarcabile întreaga istorie a românilor, de la epoca lui Burebista la perioada domniilor fanariote. Alţi autori români de romane istorice sunt Camil Petrescu, Dana Dumitriu, Mircea Ciobanu, Eugen Barbu, dar şi hunedorenii Radu Ciobanu şi Ioan Dan.

Tema pe care am ales-o pentru manifestarea noastră a trezit interesul celor prezenţi pentru că, sigur, fiecare tânăr a citit romane semnate Alexandre Dumas, Walter Scott, Mihail Sadoveanu şi lista e foarte lungă. Sunt autori de romane istorice, romane în care ficţiunea se împleteşte cu evenimentul istoric real, fantezia cu adevărul strict istoric. Despre aventurile muschetarilor, despre viaţa şi războaiele din Imperiul Roman, din Egiptul Antic, din îndepărtatul Orient, despre misterul care învăluie viaţa dacilor, despre războaiele din umbră, despre viaţa la curtea domnitorilor români munteni sau moldoveni, tinerii au putut citi în romanele istorice care s-au tipărit şi se tipăresc, romane care se bucură de un foarte mare succes. Istoria a fost, este şi va fi urmărită cu deosebit interes de generaţii întregi de cititori de toate vârstele. La întrebarea care dădea, pe vremuri, numele unei rubrici în revista Magazin istoric „Aşa vă place istoria?” (acolo fiind prezentate evenimente istorice într-o manieră foarte atractivă), răspunsul pe care îl dăm este: „Da, aşa ne place istoria, istoria care vine spre noi din paginile atâtor şi atâtor romane istorice, o istorie vie şi palpitantă.”

Ca de obicei, la sfârşitul prezentării, celor prezenţi în sală li s-au adresat un  set de întrebări menite să testeze atenţia cu care au urmărit subiectul, cei care au dat  răspunsuri corecte fiind răsplătiţi cu premii constând în cărţi şi diplome oferite de Biblioteca Judeţeană.

Ioan Sebastian BARA



Comentarii articol (0 )

Nu exista niciun comentariu.

Adauga comentariu
  Numele tau:


  Comentariul tau:


     5 plus 4   = ?  


   DISCLAIMER
   Atentie! Postati pe propria raspundere!
   Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

Diverse







Booking.com




Publicitate
Provident Romania - Premium
Miniprix.ro
Newsletter