COMUNITATE

Hora Unirii la Biblioteca Județeană (A)

Hora Unirii la Biblioteca Județeană (A)

An de an, Biblioteca Județeană „Ovid Densusianu” Hunedoara-Deva, cu sprijinul Consiliului Județean Hunedoara și în parteneriat cu instituțiile de învățământ devene, sărbătorește cu emoție și bucurie ziua de 24 ianuarie, Ziua Unirii Principatelor Române, o zi dragă fiecărui român, oriunde s-ar afla. Mica Unire, cum mai este numită, este o sărbătoare a spiritului de frățietate al românilor, un prilej de manifestare a mândriei și a bucuriei de a fi român.

Unirea Moldovei cu Țara Românească, înfăptuită la 24 ianuarie 1859, a fost rezultatul unor eforturi impresionante depuse de mari bărbați de stat munteni și moldoveni care au dorit crearea unui stat românesc modern, un stat al românilor de pe ambele maluri ale Milcovului. Personalități de frunte, cum au fost Mihail Kogălniceanu, Vasile Alecsandri, Alexandru Ioan Cuza, Alecu Russo, au fost în centrul acțiunilor care au premers dubla alegere a lui Alexandru Ioan Cuza, în Moldova și Muntenia, ca domnitor al Principatelor Unite. Această Mică Unire a fost pasul necesar ce a precedat actul de la 1 decembrie 1918 de la Alba Iulia și făurirea României Mari.

Anul acesta, la 20 martie, se împlinesc 200 de ani de la nașterea lui Alexandru Ioan Cuza, la Bârlad, și, de aceea, sărbătoarea noastră a avut o încărcătură sufletească cu totul deosebită.

Pentru toți românii, însă, figura lui Alexandru Ioan Cuza are o semnificație cu totul aparte, el este unul dintre cei mai îndrăgiți domnitori pe care i-a avut poporul român. De mici copii, am învățat povestiri și legende legate de personalitatea lui Cuza, de curajul și simțul dreptății de care dădea dovadă, ne erau cunoscute întâlnirile lui cu oamenii simpli de care se simțea foarte apropiat. Cuza a fost un adevărat conducător de țară: iubitor de oameni, lipsit de îngâmfare, cu adevărat interesat de grijile și de bunul mers al țării. Iar cuvintele pe care i le-a adresat prim-ministrul Mihail Kogălniceanu la 5 ianuarie 1859, cu prilejul alegerii ca domn al Moldovei, sunt de mare actualitate: Fii dar omul epocii; fă ca legea să înlocuiască arbitrarul; fă ca legea să fie tare, iar tu, Măria ta, ca Domn, fii bun, fii blând; fii bun mai ales cu acei pentru care mai toţi Domnii trecuţi au fost nepăsători sau răi… Fă, dar, ca domnia ta să fie cu totul de pace şi de dreptate; împacă patimile şi urile dintre noi şi reintrodu în mijlocul nostru strămoşească frăţie. Fii simplu, Măria ta, fii bun, fii Domn cetăţean; urechea ta fie pururea deschisă la adevăr şi închisă la minciuni şi la linguşire.

Pentru locuitorii județului Hunedoara, Mica Unire de la 24 ianuarie 1859 are un plus de importanță, dat fiind că la Deva a poposit domnitorul Alexandru Ioan Cuza în drumul său spre exil, iar noi acordăm întreaga prețuire acestui moment.  

În dimineața zilei de 23 ianuarie, ne-am întâlnit cu prietenii noștri, profesori și elevi de la colegiile și liceele din Deva (Colegiul Național „Decebal”, Colegiul Național Pedagogic „Regina Maria”, Liceul cu Program Sportiv „Cetate”, Liceul de Arte „Sigismund Toduță”, Liceul Tehnologic „Grigore Moisil”, Liceul Tehnologic „Transilvania”, Liceul Tehnologic Energetic „Dragomir Hurmuzescu”, Școala Gimnazială „Andrei Șaguna”), lângă statuia împăratului Traian din Piața Unirii și, sub faldurile tricolore ale celor 200 de drapele purtate de elevii Liceului Tehnologic „Transilvania”, simbolizând cei 200 de ani care s-au scurs de la nașterea lui Alexandru Ioan Cuza, ne-am încolonat și am pornit pe Bulevardul 1 Decembrie 1918 spre bibliotecă.

La ora 11.00 am făcut un popas în fața plăcii comemorative de pe clădirea Casei Județene de Asigurări de Sănătate Hunedoara, unde se găsea pe vremuri hotelul în care a petrecut o noapte Alexandru Ioan Cuza la 14 februarie 1866, în drumul său spre exil. Aici, o delegație formată din Ioan Sebastian Bara, managerul Bibliotecii Județene „Ovid Densusianu” Hunedoara-Deva, Sorin Marin Demeter, directorul Liceului Tehnologic „Transilvania”, și cadre didactice de la instituțiile de învățământ devene, au depus o jerbă de flori în memoria acestui mare patriot român.  

Coloana a pornit mai departe spre Biblioteca Județeană „Ovid Densusianu” Hunedoara-Deva în a cărei curte s-a intrat printr-un impresionant tunel format din steagurile tricolore purtate de elevii de la Liceul Tehnologic „Transilvania”. Este al unsprezecelea an când toți cei prezenți, cu mic, cu mare, s-au prins în tradiționala și îndrăgita Horă a Unirii, un cântec care nu cunoaște vârstă și care a fost iubit de zeci de generații de români.

 Ea nu este un simplu cântec, ea este un crez și un legământ pe care fiecare român îl face în fața poporului său, în fața Patriei. Pentru că toți cei cu inima română trebuie să fie uniți, toți cei cu inima română trebuie să pună umărul la dezvoltarea țării, mai ales atunci când țara trece prin momente grele, toți cei cu inima română trebuie să dea dovadă de solidaritate și unitate. Pentru că din binecunoscutele versuri ale Horei Unirii se degajă și astăzi învățăminte pe care un adevărat patriot trebuie să și le însușească.

A urmat, în Sala de Lectură a Bibliotecii și la Secția Împrumut Carte pentru Copii, o evocare a Unirii de la 24 ianuarie 1859, acțiune la care au luat parte elevi din ciclul primar. Ca de obicei, în finalul prezentării, au fost adresate întrebări celor prezenți din subiectul evocat, răspunsurile corecte fiind recompensate cu premii constând în diplome și cărți oferite de Biblioteca Județeană „Ovid Densusianu” Hunedoara-Deva.

La secțiile și la filialele Bibliotecii Județene au fost amenajate expoziții de carte cu tematica Unirii de la 1859, cărțile făcând parte din patrimoniul Bibliotecii Județene.

Și în acest an, am așteptat Ziua Unirii Principatelor Române cu emoție și bucurie și am serbat-o cu tot respectul cuvenit marilor sărbători ale poporului român. 

Managerul Bibliotecii Județene „Ovid Densusianu” Hunedoara-Deva,

Ioan Sebastian Bara

Click to add a comment

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

3 − 3 =

Mai mult in COMUNITATE

Muzeul din Deva și secțiile instituției din județ, deschise publicului în 24 ianuarie

HunedoaraMea.ro22 ianuarie 2020

Cei mai buni dintre cei buni în competiție (A)

HunedoaraMea.ro21 ianuarie 2020

Întâlnire cu fotografia, la Muzeul din Deva. Lansarea catalogului cu autorii lucrărilor de la Salonul de iarnă al artiștilor fotografi hunedoreni

HunedoaraMea.ro20 ianuarie 2020

„Cei mai buni dintre cei buni”. Cele mai bune echipe din istoria concursului de cultură generală „Citești și câștigi” se întrec într-o ediție specială a competiției

HunedoaraMea.ro19 ianuarie 2020

Eminescu cel veșnic (A)

HunedoaraMea.ro16 ianuarie 2020

Curs gratuit de inițiere în contabilitate la Biblioteca Județeană

HunedoaraMea.ro15 ianuarie 2020

Peste 20 de piese din ceramică fină de Batiz, expuse la Muzeul Civilizației Dacice și Romane Deva

HunedoaraMea.ro14 ianuarie 2020

„Eminesciana”. Eveniment organizat de Biblioteca Județeană la 170 de ani de la nașterea celui mai mare poet român (A)

HunedoaraMea.ro13 ianuarie 2020

Devenii pot plăti impozitele și taxele locale pe acest an

HunedoaraMea.ro6 ianuarie 2020