Se lansează monografia satului Cristur

Biblioteca Județeană „Ovid Densusianu” Hunedoara-Deva, cu sprijinul Consiliului Județean Hunedoara, organizează în ziua de 26 august 2020, ora 1900, în curtea Bibliotecii Județene, un eveniment editorial deosebit: lansarea volumului intitulat „Cristur. Monografie”, realizat de regretatul istoric Ioachim Lazăr și inginerul Ioan David. Volumul a apărut la Editura Karina din Deva în anul 2020 cu sprijinul unor sponsori generoși.

Lucrarea este o monografie amplă și extrem de bine documentată a satului Cristur, o lucrare îndelung așteptată de locuitorii acestei străvechi așezări hunedorene.
Necesitatea realizării acestei monografii este foarte convingător și impresionant prezentată de către ing. Ioan David, în prefața volumului, arătând că a încercat să facă ceva „împotriva uitării și a trecerii de neoprit a timpului”, iar acest lucru îl poate face doar cuvântul scris.
Realizarea unei monografii atât de ample, adevărată memorie a localității Cristur, a fost posibilă grație unei asidue munci de documentare, de cercetare și reproducere a documentelor de arhivă, de interpretare a acestora. Istoricul Ioachim Lazăr, autor a numeroase monografii ale localităților hunedorene, a făcut această documentare migăloasă, a strâns date din toate domeniile: istoric, social, economic, cultural, religios, politic. Rezultatul este această monografie impresionantă, de peste 500 de pagini, fiecare pagină aducând informații clare, precise, bazate pe documente.
Sumarul monografiei demonstrează faptul că lucrarea este o veritabilă carte de vizită a Cristurului, toți cei interesați – cristurenii în primul rând – putând găsi informații extrem de bogate, cele mai multe inedite, despre localitatea lor. De la primele dovezi arheologice de locuire pe teritoriul acestei localități și până la realitățile din zilele noastre, Cristurul ni se prezintă ca o așezare vie, cu oameni peste care au trecut necazuri și bucurii, dar care au știut să depășească toate încercările vieții.
Ținuta grafică a monografiei este deosebită, materialul iconografic bogat fiind o adevărată oglindă a vieții locuitorilor din Cristur de-a lungul timpului.

Manager,
Ioan Sebastian Bara

Comentarii FB

comentarii




Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

11 + șase =

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Do NOT follow this link or you will be banned from the site!
ACTUALITATE
Povestea unui dezastru ascuns – Tragedia care a cutremurat Teliucul. S-a întâmplat acum 59 de ani         Mircea Moloț (ALDE): „Școala și turismul, priorități pentru Simeria”         Drumul Județean Hunedoara – Cerbăl – Poiana Răchițelii, în șantier         Județul Hunedoara – turism, cazare și relaxare         Prima instituție de învățământ superior înființată în Hunedoara a împlinit jumătate de secol         Cum a devenit combinatul siderurgic din Hunedoara un rai al hoților, imediat după Revoluția din 1989         Catedrala „Adormirea Maicii Domnului” – iluminată arhitectural         Accident pe o trecere de pietoni din Hunedoara         Închideri de circulație în weekend, în mai multe zone din municipiul Deva         Cum arăta un crampon dacic         COVID 19: a crescut numărul pacienților din județ cu forme grave ale infecției         „Monstrul” din Petroșani, care a ucis și tranșat o adolescentă, s-a săturat de închisoare         Turnul medieval de la Crivadia         Schimb de experiență inedit în Geoparc         Se lansează monografia satului Cristur         Tânăr de 18 ani electrocutat la pescuit         Accident rutier în Petroșani. Un bărbat a scăpat mașina de sub control         Comunicat de presa lansare CONSTRUCT DRAGUS COM IMPEX SRL         Probleme mari pe două sectoare ale căii ferate Simeria – Petroșani         O seară cu colecționarii deveni