COMUNITATE

Bicentenar Dostoievski (A)

Bicentenar Dostoievski (A)

Biblioteca Județeană „Ovid Densusianu” Hunedoara-Deva, cu sprijinul Consiliului Județean Hunedoara și în parteneriat cu Colegiul Național „Decebal” din Deva, a organizat în ziua de 11 noiembrie 2021, la Sala ProArte a Colegiului Național „Decebal”, o prezentare cultural-educativă prilejuită de împlinirea, în această zi, a două sute de ani de la nașterea marelui prozator rus Feodor Mihailovici Dostoievski. În cadrul activității, având drept generic „Inadaptabilitatea omului fericit prin suferință”, a fost făcută o amplă expunere a vieții și operei celebrului scriitor rus cu o viață plină de încercări și o operă nemuritoare. 

F. M. Dostoievski face parte din galeria strălucită a marilor prozatori ruși, alături de Lermontov, Gogol, Tolstoi,  Turgheniev, continuați de Cehov, Gorki, Nabokov, Pasternak și lista nu e încheiată.

Unul dintre cei mai mari prozatori din toate timpurile, Dostoievski  a marcat un punct de cotitură în istoria literaturii universale prin romanele sale „Crimă și pedeapsă”, „Idiotul”, „Demonii, „Frații Karamazov” etc. prin numeroasele nuvele și povestiri, prin articolele din presa vremii. Dincolo de valoarea literară de necontestat, proza lui Dostoievski a exercitat o extraordinară influență asupra psihologiei, moralei, religiei, prin profunzimea introspecțiilor în sufletele personajelor emblematice pe care le-a creat. Aceste personaje sunt inspirate din tabloul social al Rusiei de la mijlocul secolului XIX și dau glas unor permanente frământări sufletești, își pun întrebări legate de fericire, credință, sensul vieții, căutarea adevărului, a libertății. Proza lui Dostoievski este, astfel, atât o frescă a Rusiei contemporane lui, cât și o galerie de tipologii umane ale căror trăiri abisale sunt genial prezentate. Fiecare personaj emblematic creat de acest uriaș prozator, de la Raskolnikov la prințul Mîșkin, de la Karamazovi la Stavroghin, de la Sonia Marmeladova la Nastasia Filipovna și alții, rămâne ca un portret creionat magistral de acest desăvârșit cunoscător al sufletului omenesc care a fost Feodor Mihailovici Dostoievski. Romanele lui Dostoievski au cunoscut celebre ecranizări, cinematografia rusă realizând adevărate capodopere pentru marele ecran. De asemenea, cele mai importante teatre ale lumii, inclusiv din România, au pus în scenă opere scriitorului, actorii străduindu-se să dea viață celor mai cunoscute personaje dostoievskiene. 

Dincolo de opera literară, viața lui Dostoievski a fost marcată de suferință, boală, de situații limită generate de represiunea din partea autorităților Imperiului Țarist.

Toate acestea și-au pus amprenta pe literatura sa, pe întreaga sa concepție despre lume, credință, fericire, destinul omului în lume. 

La finalul prezentării au fost adresate elevilor întrebări din subiectul prezentat, iar cei care au răspuns corect au fost recompensați cu premii constând în diplome și cărți oferite de Biblioteca Județeană.

Managerul Bibliotecii Județene „Ovid Densusianu” Hunedoara-Deva,

Ioan Sebastian Bara

Click to add a comment

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

two × five =

Mai mult in COMUNITATE

Spectacol folcloric de Ziua Națională a României, la Centrul Cultural „Drăgan Muntean” din Deva

HunedoaraMea.ro12 noiembrie 2021

Biblioteca Județeană organizează a 8-a ediție a concursului de cultură generală „Citești și câștigi!”. 25 de licee și colegii din județ, înscrise în competiție

HunedoaraMea.ro10 noiembrie 2021

Eveniment cultural organizat de Biblioteca Județeană din Deva, la împlinirea a două sute de ani de la nașterea lui Dostoievski

HunedoaraMea.ro7 noiembrie 2021

Sfârșit de octombrie sub semnul misterului (A)

HunedoaraMea.ro1 noiembrie 2021

Carnaval de Halloween, la Biblioteca Județeană din Deva

HunedoaraMea.ro26 octombrie 2021

A 38-a ediție a Festivalului Concurs Național de Muzică Pop „Stelele Cetății”, la Deva. Concert de muzică folk cu Mircea Vintilă, Victor Socaciu și Ducu Bertzi

HunedoaraMea.ro26 octombrie 2021

Concert extraordinar „Tinerețea Romanței”, la Deva

HunedoaraMea.ro18 octombrie 2021

ANUNȚ. Biblioteca Județeană din Deva organizează concurs de angajare (A)

HunedoaraMea.ro12 octombrie 2021

Concert cameral susținut de chitaristul Costin Soare şi violonistul Valentin Şerban, la Deva

HunedoaraMea.ro11 octombrie 2021