Biblioteca Județeană „Ovid Densusianu” Hunedoara – Deva, cu sprijinul Consiliului Județean Hunedoara, organizează în ziua de 21 martie 2022, ora 1700, la Sala de Lectură, o întâlnire a iubitorilor de poezie cu cei mai cunoscuți poeți hunedoreni.

În urmă cu 23 de ani, la cea de-a 30-a sesiune a Conferinței Generale a Organizației Națiunilor Unite pentru Educație, Știință și Cultură (UNESCO), din toamna anului 1999, ziua de 21 martie a fost proclamată Zi Internațională a Poeziei. Adoptarea acestei decizii a fost justificată de către oamenii de cultură prin necesitatea încurajării tuturor activităților legate de promovarea creațiilor poetice în întreaga lume. S-a considerat că, în acest fel, se va da un nou impuls creațiilor poetice din toate țările lumii, se va dezvolta gustul de a citi și de a înțelege poezia.

În viziunea UNESCO, „poezia constituie un aliat puternic pentru înțelegerea dintre popoare, un catalizator pentru pace și dialog”.

Alegerea acestei zile nu a fost întâmplătoare, ziua echinocțiului de primăvară semnifică înflorirea naturii, victoria vieții și a speranței pentru toți oamenii. Poeții consideră că „poezia este prima tinerețe a limbii, este textul primordial, începutul a tot” și, de aceea, doar începutul primăverii poate onora poezia așa cum se cuvine.

Programul pe care l-am pregătit pentru această zi va cuprinde un recital de poezie hunedoreană în rostirea autorilor și un moment muzical susținut de îndrăgiții cântăreți Mariana Anghel și Cristian Fodor. De asemenea, vor fi expuse panouri cu cele mai frumoase versuri ale poeților hunedoreni.

afis Ziua Internationala a  Poeziei

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *

*

Inapoi Sus