Salonul Hunedorean al Cărţii se află la ediţia a XXI-a, manifestarea fiind reluată după o pauză cauzată de pandemia de COVID-19

Contactul tinerilor cu cartea este esenţial pentru ziua de mâine şi de aceea ei trebuie încurajaţi să se îndrepte spre biblioteci, a declarat miercuri, la Deva, istoricul Adrian Cioroianu, managerul Bibliotecii Naţionale a României, cu ocazia deschiderii ediţiei din an a Salonului Hunedorean al Cărţii.

Manifestarea este organizată de Biblioteca Judeţeană Hunedoara- Deva şi reuneşte, în perioada 12-15 octombrie, peste 80 de edituri care prezintă sute de titluri din toate domeniile de interes pentru cititori.

“Trebuie să-i încurajăm pe tineri să meargă spre biblioteci. Ei au această impresie, poate, într-un fel, încurajată şi de noi, de discursul public, că pe internet găseşti toate răspunsurile la toate întrebările lumii. În biblioteci reuşeşti să-ţi formezi întrebările, pentru că doar citind cărţi, cărţile fundamentale, ajungi să gândeşti critic şi să-ţi pui întrebările care trebuie. (…) Contactul tinerilor cu cartea este esenţial pentru ziua de mâine”, a spus istoricul Adrian Cioroianu.

El a remarcat prezenţa tinerilor la standurile din salonul de carte, manifestându-şi mulţumirea că aceştia au ales să participe la un asemenea eveniment.

Cât priveşte relaţia dintre informaţia de pe internet şi cartea tipărită, Adrian Cioroianu a apreciat că acestea vor coexista pe mai departe şi că pe termen lung s-ar putea ajunge la “o hibridizare” între cele două mijloace de comunicare.

“Probabil că pe termen lung se va ajunge la un fel de hibridizare. În definitiv, gândiţi-vă că şi cartea nu a fost dintotdeauna, pe suport de hârtie. Am început – eu ştiu, cu papirusuri, am continuat cu pergament din piele de viţel. Omul a scris, dintotdeauna, şi a citit, dintotdeauna. Probabil că se va citi, la un moment dat, mai multă pagină digitală decât pagină de hârtie, poate va deveni şi mai ecologic – să vorbim aşa, dar amândouă vor coexista, pentru că nici televiziunea n-a înlocuit radioul, nici radioul n-a înlocuit ziarele. Se produce un mixt, totdeauna o hibridizare a mijloacelor de comunicare”, a punctat managerul Bibliotecii Naţionale.

Salonul Hunedorean al Cărţii se află la ediţia a XXI-a, manifestarea fiind reluată după o pauză cauzată de pandemia de COVID-19. Cele peste 80 de edituri prezente cu standuri în cadrul salonului au pregătit mai multe lansări de carte, o parte dintre volume fiind semnate de personalităţi ale culturii româneşti.

“Şi în acest an am pregătit cu mare seriozitate şi profesionalism această întâlnire cu cărţile, cu scriitorii, cu editorii şi cu cititorii, întâlnire atât de mult aşteptată de miile de iubitori ai cărţii din judeţul Hunedoara. Vom avea bucuria să ne reîntâlnim cu edituri din ţară şi străinătate, edituri devenite, în timp, prieteni ai bibliotecii noastre şi care ne-au adus ultimele noutăţi intrate pe piaţa de carte. (…) Cum am spus de multe ori, editurile sunt sufletul unui salon de carte, ele sunt cele care ne aduc noutăţile în materie editorială, ele ne oferă un tablou al pieţei de carte din România”, a spus, cu prilejul deschiderii manifestării, managerul Bibliotecii Judeţene Hunedoara-Deva, Sebastian Bara.

Salonul Hunedorean al Cărţii este deschis la ultimul etaj al unui complex comercial din Deva, zilnic între orele 10,00-20,00. Accesul publicului este gratuit.

Sursa: Agerpres

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *

*

Inapoi Sus