COMUNITATE

Unirea Principatelor Române, aniversată de Biblioteca Judeţeană „Ovid Densusianu”

Unirea Principatelor Române, aniversată de Biblioteca Judeţeană „Ovid Densusianu”

Biblioteca Județeană „Ovid Densusianu” Hunedoara – Deva sărbătorește an de an ziua de 24 ianuarie, Ziua Unirii Principatelor Române, una dintre cele mai îndrăgite sărbători ale românilor.

Conducerea Bibliotecii Județene îi invită în ziua de 20 ianuarie pe toți cei care vor să-și arate bucuria de a serba așa cum se cuvine acest memorabil eveniment istoric, moment de cotitură în istoria românilor: unirea Moldovei cu Țara Românească.

„Este o zi dragă nouă tuturor, este ziua în care Hora Unirii a însuflețit mii de piepturi de moldoveni și munteni, de români trăitori în provinciile noastre istorice. „Mica Unire”, cum mai este numită, a devenit una dintre cele mai iubite sărbători ale românilor. Anul acesta, acest eveniment memorabil din istoria noastră va putea fi marcat așa cum se cuvine, așa cum merită marii noștri patrioți care au făcut posibilă unirea Moldovei cu Țara Românească. Sub faldurile tricolorului românesc și în acordurile Horei Unirii, vom încerca să reînviem atmosfera de entuziasm și bucurie din 24 ianuarie 1859, când cele două principate române s-au unit sub sceptrul lui Alexandru Ioan Cuza, bărbatul de stat, patriotul adevărat și apropiat de popor despre care Nicolae Iorga a spus că „ … a rămas pentru poporul nostru nu idolul de o clipă, ci neuitatul părinte și binefăcător”. Amintirea acestui domnitor român este păstrată cu sfințenie și recunoștință în inimile românilor, ca o efigie luminoasă și model de adevărat conducător de țară. Sărbătorirea Micii Uniri la Deva are pentru noi o semnificație în plus: aici, la Hanul Mare, a poposit, în noaptea de 14 februarie 1866, domnul Cuza în drumul său spre exil „departe de pământul pe care nu va avea îngăduința a-l mai vedea vreodată”. Sunt cuvinte amare și emoționante scrise pe placa așezată pe clădirea ce adăpostea Hanul Mare. Unirea Principatelor Române va fi marcată printr-o suită de momente artistice și educative prin care dorim să facem cunoscut faptul că acest eveniment de răscruce al istoriei românilor trebuie să fie sărbătorit de către toți cei care se simt ai acestui pământ și, mai ales, de către tineri. Ori de câte ori auzim „hora noastră cea frățească”, să trimitem un gând de cald omagiu făuritorilor Unirii de la 24 ianuarie 1859”, spune managerul Bibliotecii Județene, Ioan Sebastian Bara.

Programul manifestărilor dedicate de Biblioteca Județeană „Ovid Densusianu” Unirii Principatelor Române

20 ianuarie 2020

Ora 10.00 – Casa Județeană de Asigurări de Sănătate Hunedoara:

– Moment de reculegere și depunerea unei jerbe la placa comemorativă de pe clădirea Casei Județene de Asigurări de Sănătate Hunedoara, locul unde a fost hotelul în care a poposit domnitorul Alexandru Ioan Cuza la 14 februarie 1866 în drumul său spre exil.

Ora 11.00 – Biblioteca Județeană „Ovid Densusianu” Hunedoara – Deva:

– Hora Unirii în curtea Bibliotecii Județene;

– „Unirea Principatelor Române – 24 Ianuarie 1859” – Sala de Lectură;

Prezentarea va fi urmată de un concurs pe tema Unirii Principatelor Române;

– Vizitatorii Bibliotecii vor putea admira o bogată expoziție de carte cu tematica Unirii de la 1859.

Click to add a comment

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

19 − 15 =

Mai mult in COMUNITATE

Undă verde pentru bazinul de înot din zona ,,Deva Nouă”

HunedoaraMea.ro15 ianuarie 2022

Eminescu, mândria noastră (A)

HunedoaraMea.ro15 ianuarie 2022

Primele echipamente de joacă pentru copii cu dizabilități au fost amplasate în Parcul „Cetate” din Deva

HunedoaraMea.ro14 ianuarie 2022

O creșă cu peste 100 de locuri va fi construită în Deva

HunedoaraMea.ro3 ianuarie 2022

Primăria Deva nu majorează impozitele și taxele locale pentru anul 2022

HunedoaraMea.ro28 decembrie 2021

FOTO / Filiala Nr. 3 a Bibliotecii Județene din Deva a fost modernizată

HunedoaraMea.ro23 decembrie 2021

Atelierul lui Moș Crăciun (A)

HunedoaraMea.ro20 decembrie 2021

Conferința Națională de diseminare în România a rezultatelor Proiectului internațional „Alfabetizare financiară prin intermediul bibliotecilor publice”. Final de proiect european la Biblioteca Județeană „Ovid Densusianu”

HunedoaraMea.ro17 decembrie 2021

„Lumina de la Betleem”, concert de Crăciun la Centrul Cultural „Drăgan Muntean” Deva

HunedoaraMea.ro13 decembrie 2021