COMUNITATE

Bibliotecile anului 2021 (A)

Bibliotecile anului 2021 (A)

De peste zece ani ne întâlnim cu emoție și bucurie la acest eveniment care a devenit tradițional, decernarea premiilor pentru cele mai bune biblioteci municipale, orășenești și comunale din județul Hunedoara, desemnarea bibliotecilor anului 2021, un eveniment organizat de Biblioteca Județeană „Ovid Densusianu” Hunedoara – Deva, cu sprijinul Consiliului Județean Hunedoara.

Am inițiat acest concurs pentru a impulsiona activitatea bibliotecilor publice hunedorene, pentru a le stimula spiritul de competiție, de emulație. Am stabilit criterii clare după care desemnăm bibliotecile câștigătoare: calitatea activității fiecărui bibliotecar, aptitudinile de bun organizator și comunicator, grija faţă de bibliotecă, capacitatea bibliotecarilor de a atrage cât mai mulţi cititori, spiritul de iniţiativă în organizarea unor acțiuni cât mai interesante și utile pentru locuitorii comunităţii locale în care funcționează biblioteca, gama cât mai variată de servicii oferite utilizatorilor bibliotecii, transmiterea de informații culturale pe paginile de socializare.

Premiile pe care le-am acordat sunt simbolice, ele nu au valoare materială, ci sunt un semn al recunoașterii activității bibliotecarilor, sunt un semn de respect pentru această meserie care, în realitate, este o vocație. Nu oricine are chemare către această profesiune care presupune o adevărată pasiune pentru carte, presupune priceperea de a comunica și de a interrelaționa cu cei care trec pragul bibliotecii, indiferent de vârstă. Este o artă să fii bibliotecar pentru că, dincolo de plăcerea de a munci în mijlocul cărților, trebuie să știi să atragi cititorii, trebuie să le oferi tot timpul informații, iar era internetului ne ajută foarte mult în acest sens.

Colegii mei au devenit bibliotecari moderni, au învățat din mers să lucreze cu noile mijloace de informare, au reușit să se facă cunoscuți și prețuiți în mijlocul comunității locale.

Au fost doi ani grei, dar nu au făcut rabat de la activitatea lor, nu au uitat că oamenii îi caută, că au nevoie de un sfat, de o vorbă bună, de o îndrumare, au fost prezenți în mediul virtual unde și-au promovat acțiunile.

Și în acest an, în ziua de 7 martie 2022, la Centrul Cultural „Drăgan Muntean” din Deva, Sala „Liviu Oros”, a fost organizată manifestarea „Bibliotecile anului”, în cadrul căreia a avut loc o frumoasă festivitate de premiere a bibliotecilor publice care au ocupat locuri fruntașe în această competiție anuală.

Anul acesta, într-o ambianță primitoare și caldă, festivitatea de premiere a început prin cuvinte de deschidere rostite de administratorul public al Consiliului Județean Hunedoara, Costel Avram, primarul comunei Beriu, Emil Moise Bîc, scriitorul Dumitru Tâlvescu și managerul Bibliotecii Județene „Ovid Densusianu” Hunedoara – Deva, Ioan Sebastian Bara.

Am analizat cu atenție și obiectivitate munca fiecărei biblioteci publice în anul 2021 și am avut o reprezentare destul de exactă a acestei activități.

După evaluarea rezultatelor obținute, în funcție de criteriile stabilite, pe „podiumul de premiere” au urcat următoarele biblioteci:

– La categoria biblioteci municipale: BIBLIOTECA MUNICIPALĂ HUNEDOARA;

– La categoria biblioteci orășenești: BIBLIOTECA ORĂȘENEASCĂ PETRILA;

– La categoria biblioteci comunale: BIBLIOTECA COMUNALĂ BERIU, BIBLIOTECA COMUNALĂ GHELARI, BIBLIOTECA COMUNALĂ RÂU DE MORI.

Cu acest prilej am acordat și o diplomă de excelență unor bibliotecari care s-au remarcat în mod deosebit prin activitate și implicare în viața comunității locale s-au remarcat în mod deosebit, iar diploma am oferit-o în semn de prețuire a unei munci desfășurate de-a lungul unei vieți, cu competență și mult suflet.

Anul acesta, diploma de excelență am acordat-o colegilor noștri: Dorica Ungureanu, bibliotecară la Biblioteca Comunală Lelese, Mariana Marian de la Biblioteca Județeană „Ovid Densusianu” Hunedoara – Deva, Roxana Bortoș de la Biblioteca Județeană „Ovid Densusianu” Hunedoara – Deva și Emil Scripcariu de la Biblioteca Județeană „Ovid Densusianu” Hunedoara – Deva.

Premiile au fost înmânate de către administratorul public al Consiliului Județean Hunedoara, Costel Avram, și managerul Bibliotecii Județene „Ovid Densusianu” Hunedoara – Deva, Ioan Sebastian Bara, care au felicitat câștigătorii din acest an ai concursului interbibliotecar și și-au exprimat respectul și admirația pentru felul în care bibliotecarii hunedoreni își onorează profesia.

Felicităm bibliotecile câștigătoare, felicităm toți bibliotecarii. Ne pregătim de pe acum pentru viitoarea ediție a concursului Bibliotecile anului.

Deviza noastră a fost, este și va fi aceeași: „Toți pentru bibliotecă, biblioteca pentru toți!Managerul Bibliotecii Județene „Ovid Densusianu” Hunedoara – Deva,

Ioan Sebastian Bara

Click to add a comment

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

15 + 14 =

Mai mult in COMUNITATE

Povestea unei scriitoare (A)

HunedoaraMea.ro4 martie 2022

Cele mai bune biblioteci din județ în 2021, premiate de Biblioteca Județeană „Ovid Densusianu”

HunedoaraMea.ro1 martie 2022

„Povestea unei scriitoare, Virginia Woolf”. Eveniment organizat de Biblioteca Județeană „Ovid Densusianu”

HunedoaraMea.ro28 februarie 2022

FOTO. Concursul de cultură generală ,,Citeşti şi câştigi”. Ultimele confruntări din grupe

HunedoaraMea.ro24 februarie 2022

Dor și drag de Dragobete (A)

HunedoaraMea.ro24 februarie 2022

FOTO. Concursul de cultură generală ,,Citeşti şi câştigi”. A 7-a rundă de confruntări

HunedoaraMea.ro23 februarie 2022

Spectacolele din acest weekend la Teatrul din Petroșani

HunedoaraMea.ro23 februarie 2022

“O jucărie pentru fiecare”, campanie pentru copiii din centrele de plasament, organizată de Biblioteca Județeană

HunedoaraMea.ro23 februarie 2022

FOTO. Concursul de cultură generală ,,Citeşti şi câştigi”. A 6-a rundă de confruntări

HunedoaraMea.ro22 februarie 2022