COMUNITATE

Aduceri aminte… (A)

Aduceri aminte… (A)

La începutul lunii iunie, Biblioteca Județeană „Ovid Densusianu” Hunedoara – Deva, cu sprijinul Consiliului Județean Hunedoara, le-a oferit prietenilor ei, iubitori ce lectură și de muzică, un eveniment cultural deosebit: o nouă întâlnire cu realizatoarea de televiziune Marina ALMĂȘAN și un recital oferit de îndrăgitul artist Mircea BANICIU.

Prezentă din nou la Deva, Marina Almășan și-a lansat cartea cu titlul „Ceasul iubirii… Cei 16 ani ai mei alături de Victor Socaciu”, apărută la Editura Corint Books. Prefața cărții este semnată de patru personalități ale culturii române: scriitorul și criticul literar Alex. Ștefănescu, jurnalistul, directorul editorial al Trustului de presă „Gândul”, Adrian Artene, scriitoarea Alice Năstase Buciuta și actorul Eugen Cristea. 

Marina Almășan este binecunoscută jurnalistă, realizatoare de emisiuni de mare succes la Televiziunea Română, precum „Veniţi cu noi pe programul 2”, „Ceaiul de la ora 5”, „Arca Marinei”, „Mulţumesc!”, „Planeta în jeanşi”, „Femei de 10, bărbați de 10”.

Cu trei ani în urmă, în 2019, Marina Almășan și-a lansat și la Deva una dintre numeroasele sale cărți de călătorii, „China cea de taină”.

Noua carte a Marinei Almășan este o carte-confesiune, scrisă cu durere și totală sinceritate, o aducere aminte a unei frumoase și profunde povești de iubire. Este o caldă rememorare a celor 16 ani petrecuți de autoare alături de îndrăgitul artist Victor Socaciu. Aproape fiecare capitol al cărții poartă numele și este povestea unui cântec compus de soțul ei, ceea ce îl aduce pe regretatul artist mai aproape de publicul care l-a iubit și i-a fredonat cântecele, cele mai multe dintre ele devenite emblematice.

Marina Almășan mărturisește cu sufletul deschis ce înseamnă această carte pentru ea și de ce a ținut neapărat s-o dăruiască celor care l-au îndrăgit pe Victor Socaciu: „Țineți în mână nu doar o simplă carte. Țineți în mână 16 ani din viața mea. 16 ani pe care i-am respirat în preajma unui mare artist, care mi-a cerut cândva, parcă într-o altă existență, să-i fiu alături până la moarte. Dar îi voi fi chiar și dincolo de ea, prin această carte. Cartea este despre iubire, despre greșeală și despre neiertare. Dar, mai ales, despre iubire…”

La sfârșitul cărții aflăm cuvinte calde, amintiri, aprecieri exprimate de „adevărații prieteni ai lui Victor”, precum cântăreții Mircea Vintilă, Dida Drăgan, Adrian Ordean, Andrei Păunescu, Nicu Alifantis, Mircea Baniciu, Horia Moculescu, poetul Dan Verona, cosmonautul Dumitru Prunariu, senatorul Doru Gaita, ambasadorul Lilian Zamfiroiu. 

A fost alături de noi Ion Bădin, vicepreședinte al Consiliului Județean Hunedoara,  semn al sprijinului și aprecierii de care se bucură biblioteca noastră din partea autorităților județene.

Lansarea de carte a fost urmată de un mult așteptat recital al îndrăgitului artist Mircea Baniciu, nume devenit legendar în muzica românească începând cu anii ’70. Cu o carieră prestigioasă pe care a început-o ca membru al formației Phoenix, a evoluat ulterior ca solist vocal, apoi ca membru al formațiilor Pasărea Colibri și Pasărea Rock, pe care le-a înființat. Cântecele sale au pătruns în inimile unui public de toate vârstele, devenind imediat șlagăre. Cei prezenți la eveniment au avut bucuria să asculte îndrăgite melodii din repertoriul lui Mircea Baniciu, printre care atât de cunoscutele Vara la țară, Pisica neagră, Vinovații fără vină sau Andrii Popa.

A fost un concert in memoriam Victor Socaciu oferit de Mircea Baniciu, cel care a făcut parte din aceeași „familie” de cantautori care au marcat tinerețea multora dintre noi.

Cei doi oaspeți ai noștri s-au bucurat de o primire caldă din partea celor prezenți, numărul mare de participanți la eveniment a arătat și de această dată nevoia de cât mai multe evenimente culturale la Deva.

La final, Marina Almășan a oferit autografe doritorilor. 

Managerul Bibliotecii Județene „Ovid Densusianu” Hunedoara – Deva,

Ioan Sebastian Bara

Click to add a comment

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

nineteen − 16 =

Mai mult in COMUNITATE

Bucurie și culoare la noua secție de Pediatrie din Deva, prin implicarea unei asociații umanitare și a elevilor de la Liceul de Arte

HunedoaraMea.ro10 iunie 2022

,,Turist la Cetatea Deva”. Muzică și dansuri medievale și târg de meșteșuguri tradiționale

HunedoaraMea.ro9 iunie 2022

Zilele Satului Orăștioara de Jos

HunedoaraMea.ro8 iunie 2022

Lansare de carte Marina Almășan și concert Mircea Baniciu, la Biblioteca Județeană din Deva

HunedoaraMea.ro7 iunie 2022

Ștrandul Municipal din Deva își redeschide porțile

HunedoaraMea.ro7 iunie 2022

S-a redeschis Secția de Împrumut Carte pentru Copii a Bibliotecii Județene

HunedoaraMea.ro6 iunie 2022

Turneul național „Flautul Fermecat” revine la Deva

HunedoaraMea.ro6 iunie 2022

Under_History, la Muzeul din Deva

HunedoaraMea.ro25 mai 2022

Conferința bibliotecarilor (A)

HunedoaraMea.ro18 mai 2022