Istoricul Adrian Cioroianu la Deva. Își va prezenta cele patru cărți

22

Biblioteca Județeană „Ovid Densusianu” Hunedoara – Deva, cu sprijinul Consiliului Județean Hunedoara și în parteneriat cu Editura Polirom din Iași și Curtea Veche Publishing din București, organizează, în ziua de 12 octombrie 2022, ora 1800, la Deva Mall, etajul trei, Salle d’Or, în cadrul Salonului Hunedorean al Cărții, o întâlnire cu istoricul Adrian Cioroianu, care își va prezenta cu acest prilej patru cărți.

Este vorba de trilogia intitulată Cea mai frumoasă poveste, care cuprinde volumele: „Câteva adevăruri simple despre istoria românilor”, „Nu putem evada din Istoria noastră” și „O țară se construiește zi de zi”, toate apărute la Curtea Veche Publishing. A patra carte, coordonată și editată de Adrian Cioroianu, poartă titlul „A fost odată ca niciodată Partidul Comunist Român. 1921-2021. Pentru o istorie dezinhibată a viitorului luminos”.

Adrian Cioroianu este, de peste două decenii, profesor la Facultatea de Istorie a Universităţii din București. Este bine cunoscut publicului pentru activitatea sa politică și diplomatică, amintim doar că a deținut portofoliul de Externe în perioada 2007-2008. Este autorul a numeroase volume de istorie, eseuri pe teme de istorie sau de politică, scenarii pentru documentare istorice etc. Pasionat de istorie încă din copilărie, a fost mereu preocupat să prezinte imaginea trecutului nostru istoric într-o manieră cât mai accesibilă pentru un public dornic să fie informat dintr-o sursă competentă. La ora actuală, Adrian Cioroianu este managerul Bibliotecii Naționale a României.

Dintre cărțile pe teme de istorie scrise de Adrian Cioroianu și apărute la Curtea Veche Publishing pot fi amintite: Pe umerii lui Marx. O introducere în istoria comunismului românesc, 2005 (ediţia a II-a, 2007), şi versiune e-book, 2013; Ce Ceaușescu qui hante les Roumains. Le mythe, les représentations et le culte du Dirigéant dans la Roumanie commmuniste, 2004 (ediția a II-a, 2005); Geopolitica Matrioșkăi. Rusia postsovietică în noua ordine mondială (vol. I), 2009; Visul lui Machiavelli. 150 de povești despre lucruri pentru care ați putea renunța la Paradis, 2010, şi versiune e-book, 2013; Epoca de aur a incertitudinii. America și China, ideile și Primăvara arabă, Clio, Clausewitz și Lady Gaga la începutul secolului XXI, 2011; Carol I. Primul și cel mai mare Rege al românilor, 2015; Maria a României. Regina care a iubit viața și patria, 2015; Cea mai frumoasă poveste. Nu putem evada din Istoria noastră (vol. al II-lea), 2016; Mihai I al României. Un rege cu onoare, loialitate și credință, 2016; Elena a României. Regina-Mamă, regina suferintei și a speranței, 2018; Elisabeta. Carmen Sylva. Prima regină a României, suverana artistă, 2019; Carol al II-lea. Un rege român sub povara epocii sale, 2019; Cea mai frumoasă poveste. O țară se construiește zi de zi (vol al III-lea), 2019.

Toate aceste volume sunt alcătuite din „capsulele de trecut” pe care Adrian Cioroianu le-a prezentat la televiziune în scurte expuneri având drept subiect câte un episod din istoria modernă și contemporană a României. Concluzia istoricului era, de fiecare dată, aceea că „istoria este cea mai frumoasă poveste”.

Scurtele, dar foarte sinteticele, „capsule de trecut” fac o amplă panoramare a istoriei României începînd cu domnia lui Carol I până în epoca lui Ceaușescu, trecând prin Războiul de Independență, Primul Război Mondial, făurirea Unirii, perioada interbelică, Al Doilea Război Mondial, instaurarea comunismului. Toate aceste evenimente istorice sunt dublate de ample portrete ale unor mari personalități care ne-au marcat istoria – regi, lideri politici, oameni de cultură și de știință –, dar și de prezentarea unor momente mai puțin cunoscute din istoria noastră.

A patra carte este o culegere de studii elaborate de tineri istorici, cercetători ai perioadei de după 1921, anul formării Partidului Comunist din România, devenit în 1948 Partidul Muncitoresc Român, iar în 1965, Partidul Comunist Român. Sunt prezentări ale unor lideri comuniști, de la Gheorghe Gheorghiu-Dej la Nicolae Ceaușescu, de la Ana Pauker la comuniștii din Basarabia, texte care vădesc o migăloasă muncă de documentare. Cei care au trăit anii de dinainte de 1990 își vor putea clarifica unele nelămuriri, tinerii vor cunoaște amănunte despre o pagină controversată a istoriei României.

Toate cărțile lui Adrian Cioroianu sunt scrise cu multă acribie, într-un limbaj accesibil, dar care nu face rabat de la ținuta științifică. Este o lectură plăcută, scrisă cu multă dragoste față de această poveste frumoasă care este Istoria și care trebuie cunoscută așa cum a fost, fără nicio încercare, din nicio parte, de a o murdări sau de a o cosmetiza, după criterii subiective.

Toate aceste cărți semnate Adrian Cioroianu compun un tablou al României ultimelor două secole, un tablou pe care istoricul îl zugrăvește ținând parcă seamă de o binecunoscută rubrică a revistei „Magazin istoric” intitulată „Așa vă place istoria?”. Iar cei care iubesc cu adevărat istoria vor răspunde afirmativ la această întrebare.

Prezentarea cărților va fi urmată de un dialog cu istoricul Adrian Cioroianu și, în final, de o sesiune de autografe.

Cu deosebită considerație,

Manager,

Ioan Sebastian Bara

Comentarii FB

comentarii




Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.