COMUNITATE

„Dor și drag de Dragobete”. Eveniment organizat de Biblioteca Județeană din Deva

„Dor și drag de Dragobete”. Eveniment organizat de Biblioteca Județeană din Deva

Biblioteca Județeană „Ovid Densusianu” Hunedoara – Deva, cu sprijinul Consiliului Județean Hunedoara și în parteneriat cu Teatrul Dramatic „Ion D. Sîrbu” din Petroșani, organizează evenimentul cultural-literar „Dor și drag de Dragobete”.

În ziua de 23 februarie 2023, ora 17.00, în foaierul Teatrului „Ion D. Sîrbu” din Petroșani, publicul prezent se va putea bucura de un program artistic conceput sub semnul sărbătorii de Dragobete, o străveche sărbătoare românească închinată dragostei, acestui sentiment etern omenesc care a inspirat mii de poeți, muzicieni, oameni de artă.

Dragobetele, numit și Cap de primăvară, este una dintre sărbătorile românești care celebrează sosirea primăverii, renașterea naturii, bucuria sufletului, iubirea curată. Patrimoniul cultural imaterial românesc pune la loc de cinste această sărbătoare a optimismului, a bucuriei de a trăi și de a iubi. Tradițiile legate de Dragobete sunt păstrate încă de către toți cei care țin la specificul național românesc, la prospețimea și originalitatea obiceiurilor transmise peste generații de predecesorii noștri.

Programul artistic a fost conceput în așa fel încât vers și muzică să se îngemăneze și să ofere celor prezenți momente de bucurie și de îmbogățire spirituală.

Numeroși poeți din județul Hunedoara, din diverse generații, tineri și maturi (Camelia Ardelean, Marioara Ardelean, Elisabeta Bogățan, Ruben Bucoiu, Andrei Caucar, Anca Ciolca, Mirela Cocheci, Nicolae Crepcia, Ianina-Ulpia Cupșan Morar, Ladislau Daradici, Valentin David, Dumitru Dumitrescu, Mariana Ghicioi, Nora Hruban, Radu Igna, Virgil Iovița, Daniel Marian, Florentina Mitrică, Dorel Neamțu, Mariana Pândaru, Carmen Pinte, Paulina Popa, Aurelian Sârbu, Miron Simedrea, Petronela-Vali Slavu, Constantin Stancu, Victoria Stoian, Dumitru Tâlvescu, Adriana Tomoni, Robert Vladu) își vor face cunoscute versurile inspirate din acest sentiment etern, numit iubire. Fiecare a trecut prin filtrul propriului suflet, cu sensibilitate, trăirile inspirate de sentimentul iubirii. Poeților li se alătură actorii Corina Vișinescu și Laurențiu Vlad, cu un recital de poezie de dragoste.

“Muzica va fi și ea prezentă prin glasurile minunate ale interpreților Cristian Fodor și Lorena Pascu, iar armonia Coralei „Sargeția”, dirijată de Mihaela Popa, va încânta publicul cu binecunoscute cântece de dragoste. Sperăm că această manifestare specială, organizată cu dăruire și drag, va marca așa cum se cuvine îndrăgita sărbătoare de Dragobete, o sărbătoare pe care toți ar trebui s-o purtăm în inimi, mai ales în aceste vremuri complicate pe care le trăim”, a transmis managerul Bibliotecii Județene, Ioan Sebastian Bara.

Click to add a comment

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

2 × four =

Mai mult in COMUNITATE

Biblioteca Județeană din Deva premiază cele mai profesioniste biblioteci publice din județ

HunedoaraMea.ro28 februarie 2023

FOTO Concursul „Citeşti şi câştigi!” 2023. A 6-a rundă de confruntări

HunedoaraMea.ro24 februarie 2023

Dor și drag de Dragobete (A)

HunedoaraMea.ro23 februarie 2023

Centenar Monica Lovinescu. Eveniment cultural organizat de Biblioteca Județeană

HunedoaraMea.ro23 februarie 2023

Cursuri gratuite de limbă și cultură chineză, organizate de Biblioteca Județeană din Deva

HunedoaraMea.ro22 februarie 2023

FOTO Concursul „Citeşti şi câştigi!” 2023. A 5-a rundă de confruntări

HunedoaraMea.ro22 februarie 2023

“O jucărie pentru fiecare”, campanie pentru copiii din centrele de plasament, organizată de Biblioteca Județeană

HunedoaraMea.ro21 februarie 2023

FOTO Concursul „Citeşti şi câştigi!” 2023. A 4-a rundă de confruntări

HunedoaraMea.ro21 februarie 2023

FOTO Concursul „Citeşti şi câştigi!” 2023. A 3-a rundă de confruntări

HunedoaraMea.ro9 februarie 2023