COMUNITATE

Dor și drag de Dragobete (A)

Dor și drag de Dragobete (A)

Biblioteca Județeană „Ovid Densusianu” Hunedoara – Deva, cu sprijinul Consiliului Județean Hunedoara și în parteneriat cu Teatrul Dramatic „Ion D. Sîrbu” din Petroșani, a organizat în ziua de 23 februarie 2023 evenimentul cultural-literar intitulat „Dor și drag de Dragobete”.

Ca de fiecare dată, am beneficiat de sprijinul Consiliului Județean Hunedoara, al președintelui Laurențiu Nistor și al administratorului public Costel Avram, în tot ceea ce facem pentru promovarea culturii și a artei autentice.

Anul acesta, inițiatorul și „artizanul” acestui frumos proiect cultural dedicat sărbătorii de Dragobete, domnul Costel Avram, administratorul public al Consiliului Județean Hunedoara, nu a putut fi alături de noi, la Petroșani. Dar prezența domniei sale am simțit-o din căldura mesajului pe care ni l-a trimis și în care, printre altele, a salutat organizarea acestei noi ediții a manifestării noastre: Chiar dacă alte responsabilități profesionale nu-mi permit să fiu astăzi împreună cu dumneavoastră la acest eveniment cultural, devenit emblematic pentru Valea Jiului și județul Hunedoara, vă asigur că, în suflet și în spirit, rezonez cu tot ceea ce sunt convins și știu că veți aduce astăzi în fața unui public care, asemenea mie, este realmente îndrăgostit de poezie.

Salut inițiativa managerului Bibliotecii Județene „Ovid Densusianu” Hunedoara – Deva, Ioan Sebastian Bara, de a aduna laolaltă, de data aceasta la Petroșani, o bună parte din creatorii de poezie din județul nostru, într-o zi premergătoare celei în care românii sărbătoresc Dragobetele. Nu încape niciun fel de îndoială asupra faptului că acolo unde este poezie este și dragoste, așa cum acolo unde este dragoste, poezia este prezentă negreșit.

Într-un fel vă invidiez pentru că sunteți martorii acestei seri speciale, în care o pleiadă de oameni admirabili ai județului nostru se pregătesc să împletească poezia și dragostea în cel mai frumos mod cu putință, dar am mulțumirea faptului că, împreună cu Sebi Bara, am „nășit” în urmă cu un an acest eveniment cultural atât de apreciat în comunitatea noastră.

Vă asigur că vor urma și alte evenimente similare, pentru că județul Hunedoara are poeți, scriitori, artiști valoroși, iar Consiliul Județean Hunedoara are determinarea de a le crea cadrul necesar pentru a aduce momente de bucurie iubitorilor de cultură, în toate formele de exprimare a acesteia.

Vă doresc, cu toată dragostea, o seară de poezie fascinantă!

Foaierul Teatrului Dramatic „Ion D. Sîrbu” din Petroșani a fost locul de desfășurare a unui moment artistic conceput sub semnul sărbătorii de Dragobete, o străveche sărbătoare românească închinată dragostei, care a inspirat mii de poeți, muzicieni, oameni de artă.

Dragobetele este una dintre sărbătorile noastre care celebrează sosirea primăverii, renașterea naturii, bucuria sufletului, iubirea curată. Patrimoniul cultural imaterial românesc păstrează această sărbătoare a optimismului, a bucuriei de a trăi și de a iubi. Tradițiile legate de Dragobete sunt păstrate de către toți cei care țin la specificul național românesc, la prospețimea și originalitatea obiceiurilor transmise peste generații de predecesorii noștri.

Există, desigur, diverse modalități de a serba Dragobetele, diverse moduri de a ne arăta bucuria și încrederea că fiecare început de primăvară ne va aduce în inimi speranța că vor veni zile mai bune, mai lipsite de griji.

Și cum altfel am fi putut marca frumoasa zi de Dragobete dacă nu aplecându-ne cu drag asupra poeziei. Pentru că poezia a fost, de milenii încoace, alături de muzică, modalitatea de a tălmăci în cuvinte, în imagini poetice dragostea, acest sentiment etern omenesc. De aceea, am adunat în jurul nostru un număr impresionant de poeți din județul Hunedoara care au transpus în creațiile lor trăirile inspirate de iubire.

Am intrat în lumea plină de farmec a poeziei, ghidați cu pricepere de reputatul jurnalist Tiberiu Vințan, fin cunoscător al poeților hunedoreni, al poeților din Valea Jiului, care ne-a călăuzit pe noi toți în lumea bătrânului dar veșnic tânărului Dragobete. 

Am avut la Petroșani alături de noi, aș putea spune floarea poeziei hunedorene, poeți din toate generațiile, care au ținut să fie împreună cu noi ca să-și facă cunoscute creațiile poetice: Camelia Ardelean, Marioara Ardelean, Elisabeta Bogățan, Ruben Bucoiu, Andrei Caucar, Anca Ciolca, Mirela Cocheci, Nicolae Crepcia, Ianina-Ulpia Cupșan Morar, Ladislau Daradici, Valentin David, Gelu Dobrescu, Dumitru Dumitrescu, Mariana Ghicioi, Nora Hruban, Radu Igna, Virgil Iovița, Daniel Marian, Dorel Neamțu, Mariana Pândaru, Larisa Petruț, Carmen Pinte, Paulina Popa, Maria Sângerean, Aurelian Sârbu, Miron Simedrea, Petronela-Vali Slavu, Constantin Stancu, Victoria Stoian, Dumitru Tâlvescu, Robert Vladu. Ne-am împărtășit cu emoție din fiorul liric al poeziilor pe care le-am ascultat. 

Programul artistic a fost conceput în așa fel încât vers și muzică s-au îngemănat și au oferit celor prezenți momente de bucurie și de îmbogățire spirituală.

Poeților li s-au alăturat actorii Corina Vișinescu și Laurențiu Vlad cu un recital de poezie de dragoste.

Muzica a fost și ea prezentă prin glasurile minunate ale interpreților Cristian Fodor și Lorena Pascu, iar armonia Coralei „Sargeția” dirijată de Mihaela Popa a încântat publicul cu binecunoscute cântece de dragoste.

Întreaga noastră manifestare a avut drept „decor” un număr de 20 de panouri, pe fiecare dintre ele fiind o poezie de dragoste din creația celor mai îndrăgiți poeți români. Iubitorii de poezie au putut astfel să citească, să recitească poeziile: „Gândind la tine” și „Iubind în taină” de Mihai Eminescu,   „Cântec” de George Topârceanu, „Celei care minte” de Ion Minulescu, „Despărțire” de Elena Farago, „Catrenele dragostei”, „Prezența ta” și „Psalm dragostei” de Lucian Blaga, „Eu te-am rupt pe tine din aer”, „Altă matematică” și „Leoaică tânără, iubirea” de Nichita Stănescu, „Curajul îndrăgostit” și „Dragostea” de Nicolae Labiș, „Când cel iubit”, „Dragostea mea” și „Dragostea”  de Magda Isanos, „Postfață la o iubire sfârșită” și „Sonetele iubirii împlinite” de Nina Cassian, „Cuplu” și „De dragoste” de Ana Blandiana, „El și ea” de Alexandru Andrieș și „Să ne iubim, chera mu” de Mircea Cărtărescu.

Împreună, așadar, cu minunații noștri scriitori și artiști am marcat așa cum se cuvine acest frumos simbol al primăverii, al renașterii și al iubirii care este Dragobetele nostru. Cel mai mult, însă, ne-a bucurat faptul că Dragobetele ne-a adus pe toți laolaltă, ne-a apropiat și ne-a făcut mai trainică prietenia.

Ne-am bucurat și pentru că am întâmpinat primăvara cu inimile curate, pline de bucurie și speranță, ne-am bucurat că avem această minunată sărbătoare a iubirii care nu și-a pierdut prospețimea în atâtea veacuri care au trecut peste ea. Ne-am dorit unii altora să ne întâlnim încă mulți ani de aici încolo de Dragobete și să fim la fel de buni prieteni.  

Managerul Bibliotecii Județene „Ovid Densusianu” Hunedoara – Deva,

Ioan Sebastian Bara

Click to add a comment

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

2 × 5 =

Mai mult in COMUNITATE

Biblioteca Județeană din Deva premiază cele mai profesioniste biblioteci publice din județ

HunedoaraMea.ro28 februarie 2023

FOTO Concursul „Citeşti şi câştigi!” 2023. A 6-a rundă de confruntări

HunedoaraMea.ro24 februarie 2023

Centenar Monica Lovinescu. Eveniment cultural organizat de Biblioteca Județeană

HunedoaraMea.ro23 februarie 2023

Cursuri gratuite de limbă și cultură chineză, organizate de Biblioteca Județeană din Deva

HunedoaraMea.ro22 februarie 2023

FOTO Concursul „Citeşti şi câştigi!” 2023. A 5-a rundă de confruntări

HunedoaraMea.ro22 februarie 2023

“O jucărie pentru fiecare”, campanie pentru copiii din centrele de plasament, organizată de Biblioteca Județeană

HunedoaraMea.ro21 februarie 2023

FOTO Concursul „Citeşti şi câştigi!” 2023. A 4-a rundă de confruntări

HunedoaraMea.ro21 februarie 2023

„Dor și drag de Dragobete”. Eveniment organizat de Biblioteca Județeană din Deva

HunedoaraMea.ro16 februarie 2023

FOTO Concursul „Citeşti şi câştigi!” 2023. A 3-a rundă de confruntări

HunedoaraMea.ro9 februarie 2023