COMUNITATE

Lansare de carte a scriitorului Mihai Petre. Eveniment editorial organizat de Biblioteca Județeană

Lansare de carte a scriitorului Mihai Petre. Eveniment editorial organizat de Biblioteca Județeană

Biblioteca Județeană „Ovid Densusianu” Hunedoara – Deva, cu sprijinul Consiliului Județean Hunedoara, organizează în ziua de 10 aprilie 2023, la ora 17.00, la Sala de Lectură a bibliotecii, o întâlnire cu dascălul și scriitorul Mihai Petre care, cu această ocazie, își va lansa volumul intitulat „Liviu Rebreanu. Ion, un roman în cinci lecturi”, apărut recent la Editura Școala Ardeleană din Cluj-Napoca, în colecția Rebreniana.

Mihai Petre este un nume binecunoscut și respectat în mediul școlar din județul Hunedoara, în mediul scriitoricesc deopotrivă, fiind un dascăl care și-a dobândit un binemeritat renume prin calitatea ireproșabilă a actului pedagogic, prin strădania de a le insufla elevilor săi dragostea pentru limba și literatura română, prin rezultatele deosebite pe care le-a obținut în întreaga sa carieră de profesor la Colegiul Național „Iancu de Hunedoara”.

Profesorul Mihai Petre este și autorul unor importante cărți de specialitate din domeniul lingvisticii, al toponimiei, dar și al unor cărți prin care și-a dovedit talentul de prozator: „Interviuri hunedorene”, „Cretă color”, „Corvin Caffé – pseudoroman cu un oltean de… Hunedoara”, „Tăieri în alb” și „Birtul parcului”.

„După volumul „Caragiale. Lecturi, relații, perspective”, apărut în anul 2020, în care a abordat comediile lui Caragiale dintr-o perspectivă modernă, inedită, de data aceasta Mihai Petre ne propune o re-lectură a romanului Ion din cinci perspective: a pământului, a cronotopului, a verbului, a simbolurilor și a relațiilor dintre personaje. Perfect cunoscător al celebrului roman, Mihai Petre îi valorifică din plin potențialul și demonstrează faptul că Ion se pretează la multiple interpretări. De aceea, analiza din cele cinci unghiuri este o premieră în critica scriiturii lui Liviu Rebreanu, iar profesorul Mihai Petre a făcut în volumul său o remarcabilă și valoroasă muncă de pionierat.

Volumul este extrem de util nu doar pentru elevi, nu doar pentru studenți, ci dincolo de scopul lui didactic, este o lectură binevenită și necesară oricărui iubitor de literatură română. Mai mult, el este și o dovadă clară a faptului că literatura noastră nu este cu nimic mai prejos decât alte literaturi. Profesorul Mihai Petre ne demonstrează limpede și convingător acest lucru”, spune managerul Bibliotecii Județene, Ioan Sebastian Bara.

Această întâlnire cu Mihai Petre va fi și un bun prilej pentru un dialog amplu cu autorul care, în final, va oferi autografe pe noul său volum.

Click to add a comment

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

5 × five =

Mai mult in COMUNITATE

Încep înscrierile la Festivalul Concurs Național „DEVA MUSIC STAR”

HunedoaraMea.ro29 martie 2023

Microbuzele electrice au ieșit pe traseu și îi deservesc pe deveni

HunedoaraMea.ro24 martie 2023

FOTO Concursul „Citeşti şi câştigi!” 2023. Semifinalele competiției

HunedoaraMea.ro22 martie 2023

Primăvara poeților hunedoreni (A)

HunedoaraMea.ro21 martie 2023

La pas prin Paris de Ziua Internațională a Francofoniei (A)

HunedoaraMea.ro20 martie 2023

Aqualand Deva se închide temporar pentru lucrări de reparații

HunedoaraMea.ro16 martie 2023

FOTO Concursul „Citeşti şi câştigi!” 2023. Etapa sferturilor de finală

HunedoaraMea.ro15 martie 2023

Întâlnire cu poeții hunedoreni, de Ziua Internațională a Poeziei, la Biblioteca Județeană

HunedoaraMea.ro14 martie 2023

Anchete sociale pentru cardul de energie

HunedoaraMea.ro14 martie 2023