COMUNITATE

Recitind romanul Ion (A)

Recitind romanul Ion (A)

De ani buni, Biblioteca Județeană „Ovid Densusianu” Hunedoara – Deva, cu sprijinul Consiliului Județean Hunedoara, este gazda unor lansări de carte ce poartă semnătura Mihai Petre și fiecare volum a dezvăluit o fațetă a profilului cultural al îndrăgitului dascăl. Fie că au fost cărți de specialitate, sau de beletristică, volume de interviuri și dialoguri cu dascăli și scriitori, fie că au fost pagini de memorialistică, toate ne-au demonstrat că Mihai Petre este un filolog de mare valoare și un prozator înzestrat cu har.

La începutul lunii aprilie, profesorul Mihai Petre a venit în fața noastră, a iubitorilor de literatură, cu un volum remarcabil purtând titlul „Liviu Rebreanu. Ion, un roman în cinci lecturi”, apărut recent la Editura Școala Ardeleană din Cluj-Napoca, în colecția Rebreniana.

După volumul „Caragiale. Lecturi, relații, perspective”, apărut în anul 2020, în care a abordat comediile lui Caragiale dintr-o perspectivă modernă, de data aceasta Mihai Petre ne propune o lectură a romanului Ion din cinci perspective: a pământului, a cronotopului, a verbului, a simbolurilor și a relațiilor dintre personaje. Aceste cinci unghiuri, ce par a fi cinci fețe ale unei prisme de cristal prin care cititorul e invitat să privească, ne dezvăluie imagini noi ale celebrului roman pe care îl redescoperim, îl recitim și ne convingem, dacă mai era nevoie, că Liviu Rebreanu este un mare prozator, insuficient cunoscut.

A propune o lectură complexă a romanului Ion este un gest demn de un adevărat dascăl. Iar când dascălul este dublat de un fin analist, de un veritabil critic literar, atunci se naște o carte precum cea scrisă de Mihai Petre.

Această carte va fi extrem de utilă dascălilor de limba și literatura română, elevilor, studenților la filologie și, deloc în ultimul rând, nouă, cititorilor. Pentru că noi îl vom redescoperi pe Liviu Rebreanu, vom relua cu alți ochi romanul Ion, ghidați de cele cinci chei, cinci perspective de lectură pe care ni le propune profesorul Mihai Petre. Această abordare este inedită, dar dincolo de acest lucru, ea este și o dovadă clară a faptului că literatura noastră nu este cu nimic mai prejos decât alte literaturi. Profesorul Mihai Petre ne demonstrează limpede și convingător acest lucru.

Cu siguranță, cei care vor citi cartea profesorului Mihai Petre se vor apropia cu alți ochi de romanul Ion, căruia îi vor descoperi multiplele fațete relevate de autor și vor avea o dovadă în plus a talentului de prozator al lui Liviu Rebreanu.

La final, îndrăgitul dascăl a oferit autografe publicului prezent.

Managerul Bibliotecii Județene „Ovid Densusianu” Hunedoara – Deva,

Ioan Sebastian Bara

Click to add a comment

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

15 − 11 =

Mai mult in COMUNITATE

Compania de Teatru Concordia vine la Hunedoara cu spectacolul „Divorţul anului”

HunedoaraMea.ro9 mai 2023

Consultații gratuite la Deva, de Ziua Națională a Inimii

HunedoaraMea.ro2 mai 2023

Festivalului Național de Umor „Liviu Oros”, la ediția a 22-a

HunedoaraMea.ro27 aprilie 2023

Ovid Densusianu, cărturarul desăvârșit (A)

HunedoaraMea.ro26 aprilie 2023

Concert al trupei americane „Sub-Radio”, la Centrul Cultural „Drăgan Muntean”

HunedoaraMea.ro26 aprilie 2023

Concert extraordinar la Deva, de Ziua Europei, cu peste 100 de artiști

HunedoaraMea.ro25 aprilie 2023

Turneul ,,Pianul călător 13”, al artistului Horia Mihail, revine la Deva

HunedoaraMea.ro24 aprilie 2023

Întâlnire de suflet la zi de sărbătoare (A)

HunedoaraMea.ro23 aprilie 2023

Invitație la teatru. ,,O noapte furtunoasă”, la Centrul Cultural „Drăgan Muntean” din Deva

HunedoaraMea.ro21 aprilie 2023